Plus

Stilstaand in de hitte wennen automobilisten aan 'de knip'

Zondag leidde het verbod om met de auto vóór CS langs te rijden nog tot weinig problemen, maar maandag waren er stevige opstoppingen - ondanks de vakantie.

Dat er afzettingen zijn geplaatst op de Prins Hendrikkade is nog niet bij alle auto­mobilisten bekend Beeld Marc Driessen
Dat er afzettingen zijn geplaatst op de Prins Hendrikkade is nog niet bij alle auto­mobilisten bekendBeeld Marc Driessen

Er volgden aanpassingen in de verkeerslichten, die enig soelaas leken te bieden.

Met name op de Prins Hendrikkade stond het verkeer maandag een groot deel van de ochtend tot een eind in de middag muurvast. Rond twee uur stonden tussen de uitgang van de IJtunnel en de kruising met de Geldersekade 14 ov-bussen te wachten tot ze konden doorrijden naar het sta­tion, waar het eindpunt is.

Ook elders rondom de 'knip' voor het station reden onwetende automobilisten zich vast op de afsluitingen, die zaterdagavond zijn geplaatst.

Tientallen verkeersregelaars deden hun best hun uit te leggen hoe ze de stad konden verlaten, maar regelmatig leidde dit tot oeverloze discussies met automobilisten die zich zagen teruggestuurd in de richting die ze precies níet op moesten.

Autoluwe binnenstad
Sinds dit weekend is het door een serie maatregelen praktisch niet meer mogelijk de binnenstad te doorkruisen in oost-westelijke richting: de Paleisstraat is afgesloten, de Prins Hendrikkade is pal voor het station autovrij gemaakt en wie de Nieuwezijds Voorburgwal inrijdt, wordt vooral het centrum úitgeleid.

De gemeente wil zo de binnenstad autoluw maken, en tegelijkertijd bereikbaar te houden voor wie er echt moet zijn.

Vorige week waarschuwde de gemeente al dat de maatregelen in de eerste periode tot opstoppingen en ergernis zouden kunnen leiden.

Wethouder Sharon Dijksma (Verkeer) hield ook al rekening met een 'gewenningsperiode'. "Er zullen dingen misgaan en niet iedereen zal direct blij zijn, maar de maatregelen komen de leefbaarheid ten goede." Om de opstoppingen te verlichten zijn aanpassingen gedaan aan de verkeerslichten.

Buspassagiers gedupeerd
Een woordvoerder van EBS, het streekvervoerbedrijf waarvan de bussen zo hopeloos vaststonden op de Prins Hendrikkade, zegt 'niet gelukkig te zijn met de situatie'.

"Wij hebben aanmerkelijk minder bussen die nu nog de stad inrijden, maar ze staan muurvast. Dat komt waarschijnlijk door de personenauto's die de boel voor ons versperren. We hopen maar dat er snel gewenning optreedt."

Het leidde ertoe dat de bussen soms al vaststonden bij het verlaten van de IJtunnel en een kwartier te laat op het eindpunt aankwamen, zegt de woordvoerder.

"Wij hebben onze reizigers geadviseerd via station Noord te rijden, om daar over te stappen op de Noord/Zuidlijn. Daar lijkt het redelijk goed te lopen allemaal."

Niet alleen op de Prins Hendrikkade leidde de 'knip' tot opstoppingen; het ging eigenlijk overal rond CS mis.

Met name ook de auto's vanuit het westen reden in veel gevallen domweg door tot ze aankwamen bij de afzettingen ter hoogte van de Martelaarsgracht. Ook hier hadden de verkeersregelaars handenvol werk en werden honderden kaartjes van het stadscentrum met de nieuwe rijroutes uitgedeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden