Plus

Stille tocht voor Mo en Ayman 'Genoeg is genoeg'

Met een stille tocht herdacht Wittenburg de in een buurthuis doodgeschoten stagiair Mohamed Bouchikhi (17). 'Echt een voorbeeld voor jongens in Amsterdam en heel Nederland.'

Bart van Zoelen
null Beeld Bart van Zoelen
Beeld Bart van Zoelen

Waxinelichtjes vormen de letters 'RIP' en 'Mo', met daarnaast nog een groot hart. Op de stoep voor het buurthuis waar drie weken geleden de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi omkwam door een kogel die niet voor hem bestemd was, is een soort altaar opgericht om hem te herdenken. Als dan ook nog eens om twee minuten stilte wordt gevraagd, hebben zijn vrienden en familie het niet meer. Na een intens gebed laten ze hun tranen de vrije loop.

Het bittere rouwbeklag bij het buurthuis was vrijdagavond het slot van een indrukwekkende stille tocht van zo'n vijfhonderd mensen. Jongeren uit de buurt liepen aan het hoofd van de stoet, gevolgd door politici, hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg, de burgemeester en veel buurtbewoners die Bouchikhi niet kenden.

"In korte tijd zijn twee onschuldige jongens door verdwaalde kogels om het leven gekomen. We wilden een signaal afgeven: genoeg is genoeg," zegt organisator van de stille tocht Mo Achahbar. "De hele buurt kent hem door zijn glimlach en door het vrijwilligerswerk dat hij deed in het buurthuis," zegt Achahbar, de overbuurman van de familie. "Echt een voorbeeld voor jongens in Amsterdam en heel Nederland." Tegelijk is de stille tocht bedoeld als hart onder de riem voor de familie.

Warme gevoelens
Die boodschap is overgekomen. Vader Mimoun Bouchikhi ontleent er veel troost aan, zegt hij. "Sinds Mohamed is overleden is ons huis heel vol. Dat helpt, het maakt ons sterk." De grote opkomst is een nieuwe steun in de rug. Het bevestigt voor Bouchikhi nog maar eens dat de buurt met warme gevoelens terugdenkt aan zijn zoon. "Dat ze goed over hem denken."

Ook bij het ouderlijk huis in de Czaar Peterbuurt wordt één minuut stilte in acht genomen. Eenmaal op Kattenburg staat de stoet weer een minuut stil. Het is de plek waar in november de 19-jarige Ayman Mouyah dodelijk werd getroffen bij een uit de hand gelopen straatruzie. "Mijn hart zei dat we ook hierlangs moesten gaan," zegt Achahbar. "Hij verdient dit óók."

Burgemeester Jozias van Aartsen wordt intussen recht op de man af aangesproken door Grada Berndsen, die hem op hoge toon te verstaan geeft dat ze al 36 jaar rond de Czaar Peterstraat woont. Dat iedereen zo het buurthuis in en uit kon lopen, inclusief het eigenlijke doelwit van de schutters die Bouchikhi doodden, bevalt haar maar niks. Ze pleit voor meer camera's en meer veiligheid. "Ouders moeten hun kinderen gewoon naar het buurthuis kunnen laten gaan. Laten we teruggaan naar die goeie ouwe tijd."

Buurt kan meer doen
"Er moet een hele hoop gebeuren," erkent Van Aartsen. "Deze zaak verplicht ons allemaal te doen wat we kunnen." Maar hij herhaalt ook de waarschuwing die hij deed bij een eerder bezoek aan de buurt: het kan niet alleen van de politie komen. Ook de buurt kan meer doen, informatie melden bijvoorbeeld, zodat de overheid beter weet wat er zoal speelt op Wittenburg.

"Voor de ouders van Mohamed en van Ayman was het ongetwijfeld een enorme steun," zegt Van Aartsen over de stille tocht. "En er sprak enorme verbondenheid uit die de buurt met hen heeft. Die verbondenheid geeft ook hoop voor de toekomst."

Waarnemend burgemeester Van Aartsen liep mee Beeld Bart van Zoelen
Waarnemend burgemeester Van Aartsen liep meeBeeld Bart van Zoelen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden