Stijging werkloosheid eurozone minimaal

De werkloosheid in de eurozone is in september opgelopen van 10,1 procent van de beroepsbevolking in augustus naar 10,2 procent. Dat maakte het Europees bureau voor de statistiek Eurostat vandaag bekend.

ANP/Redactie
Spanjaarden staan in de rij voor de nationale instantie voor werk, in Madrid. Vorige week werd bekend dat in Spanje bijna 5 miljoen mensen werkloos zijn, 21,5 procent van de beroepsbevolking. © epa Beeld
Spanjaarden staan in de rij voor de nationale instantie voor werk, in Madrid. Vorige week werd bekend dat in Spanje bijna 5 miljoen mensen werkloos zijn, 21,5 procent van de beroepsbevolking. © epa

Ook ten opzichte van september 2010 is de stijging minimaal. Toen zat eveneens 10,1 procent van de beroepsbevolking in de 17 landen waar met de euro wordt betaald, zonder werk.

In de gehele Europese Unie van 27 landen liep de werkloosheid op van 9,6 procent in augustus tot 9,7 procent in september. Nederland (4,5 procent) kende na Oostenrijk (3,9 procent) de laagste werkloosheid. Spanje (22,6 procent), Griekenland (17,6 procent) en Letland (16,1 procent) telden de meeste werklozen.

Inflatie
De inflatie in de eurozone is in oktober gestabiliseerd op 3 procent., meldt Eurostat. Daarmee stegen de prijzen van consumptiegoederen deze maand gemiddeld in hetzelfde tempo als in september. Economen hadden een kleine daling van de inflatie voorzien, tot 2,9 procent.

De geldontwaarding is al maandenlang hoger dan het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van 2 procent. Afzwaaiend ECB-president Jean-Claude Trichet voorspelde begin oktober dat die situatie nog enkele maanden zal aanhouden. Daarna zal de inflatie volgens hem echter weer afnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden