Stijging OZB-tarief Amsterdam relatief laag

Het tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB) is dit jaar in 227 gemeenten met meer dan 5 procent gestegen. In de grote steden is de stijging van het OZB-tarief volgens de onderzoekers relatief laag. In Amsterdam en Rotterdam steeg het ongeveer 2,5 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Slechts 3 van de 415 gemeenten hanteerden een lager tarief. Een van de uitzonderingen is Den Haag. met een tariefsdaling van 4,3 procent. De andere twee gemeenten waar het tarief is verlaagd zijn Anna Paulowna en Lopik. De grootste stijging van de onroerendezaakbelasting is in Lingewaard, met meer dan 60 procent.

In Limburg en Groningen liggen de tarieven beduidend hoger dan in Utrecht of Noord-Brabant. Dat heeft te maken met de waarde van de woningen. 'Een gemeente met veel dure woningen kan volstaan met een laag tarief om toch een behoorlijke opbrengst te krijgen. Maar door een daling van de woningprijzen moet een gemeente de tarieven extra verhogen om de inkomsten uit de OZB op peil te houden', aldus het CBS.

Hoogste
Appingedam kent het hoogste tarief. Daar betaalt een huizenbezitter bijna 5 keer zo veel als op Texel voor een woning met dezelfde WOZ-waarde.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden