Nieuws

Stijging aantal klachten woonfraude in Amsterdam

Amsterdammers hebben in de eerste helft van dit jaar 1625 klachten ingediend over woonfraude. Dat zijn er 231 meer dan een jaar eerder. De meeste klachten gingen over illegale verhuur van woonruimte aan toeristen (711).

Amsterdammers negeren massaal de meldplicht van woningverhuur aan toeristen.Beeld ANP

Ook dat zijn er meer dan de 689 klachten die in de eerste helft van 2018 zijn ingediend over verhuur aan toeristen. In 2017 kwamen in dezelfde periode nog 870 van dit soort klachten binnen.

Bij Zoeklicht, het meldpunt van de gemeente, kwamen 391 klachten binnen over onderverhuur en 148 over drugs. Opvallend is de stijging van het aantal meldingen over fraude met kamerverhuur: 236 tegen 127 vorig jaar. Dit onderwerp staat dan ook nadrukkelijk op de politieke agenda.

De klachten leidden tot 349 sancties voor woonfraude, waarvan 183 boetes en 109 keer een last onder dwangsom. Amsterdam inde hiermee in totaal 2,2 miljoen euro. Vorig jaar bleef het aantal sancties steken op 287.

Sinds oktober 2017 moeten Amsterdammers zich melden als zij hun woning verhuren aan toeristen. Eerder dit jaar werd duidelijk dat vakantieverhuurders deze meldplicht massaal negeren. De gemeente intensiveerde de handhaving van de meldplicht, maar dit leidt nog niet tot meer boetes. In de eerste helft van 2019 zijn slechts 23 boetes opgelegd: 4 minder dan een jaar eerder.

Nieuwe methode: digitaal onderzoek

Naast het handhaven op basis van meldingen van overlast, zet de gemeente sinds 1 juli in op digitaal onderzoek. Daarbij wordt geen onderzoek op locatie gedaan, maar data uit verschillende bronnen aan elkaar gekoppeld. ‘Dat geeft de gemeente meer slagkracht bij de handhaving op de meldplicht’, schrijft wethouder Ivens (Bouwen en Wonen) in een brief aan de gemeenteraad. De nieuwe aanpak zal leiden tot een toename in het aantal boetes voor het niet melden van vakantieverhuur, verwacht de gemeente. De komende periode wordt deze aanpak verder ontwikkeld. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden