Nieuws

Stijgende prijzen, kelderend aanbod: dieptepunt Amsterdamse woningmarkt nog niet in zicht

Het dieptepunt van de woningmarkt is nog niet bereikt: afgelopen kwartaal kelderde het aanbod van koopwoningen in Amsterdam nog verder en stegen de prijzen onverminderd door.

Marc Kruyswijk
In Amsterdam stonden in het laatste kwartaal van vorig jaar slechts 979 woningen te koop. Beeld Ramon van Flymen/ANP
In Amsterdam stonden in het laatste kwartaal van vorig jaar slechts 979 woningen te koop.Beeld Ramon van Flymen/ANP

De gisteren bekendgemaakte cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam geven weinig aanleiding tot vrolijkheid of zelfs maar hoop, stelt MVA-voorzitter Jerry Wijnen. “Kopers hebben het zwaar: ze hebben nauwelijks iets te kiezen en moeten nog meer dan voorheen overbieden. En verkopers krijgen weliswaar een goede prijs voor hun woning, maar moeten zelf ook iets betaalbaars zien te vinden.”

Opvallend is dat de woningmarkt vooral buiten het centrum in het slot lijkt te vallen. In stadsdeel Centrum daalde de vraagprijs van een koopwoning met 11 procent en in West 5 procent. In Zuidoost lag de vraagprijs 10 procent hoger ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. In het derde kwartaal was de vraagprijs van woningen in Centrum nog 11 procent gestegen ten opzichte van het kwartaal ervoor.

Volgens Wijnen is dit een gevolg van de beweging die veel kopers in de stad maken. “De laatste anderhalf jaar zien we iets wat we daarvoor niet zagen: Amsterdammers zochten hun heil buiten de Ring. We zien ook dat in Nieuw-West het aanbod van koopwoningen afnam met 22 procent: veel woningen zijn hier inmiddels verkocht. Mensen die er zitten, verkopen niet meer omdat ze nergens anders kunnen kopen.”

Aanbod: 979 woningen

Vooral het opdrogende aanbod van koopwoningen is zorgelijk: in de gemeente Amsterdam stonden in het laatste kwartaal van vorig jaar slechts 979 woningen te koop. Dat is een daling van 38 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Bij appartementen, met 85 procent van de transacties veruit de grootste groep op de woningmarkt, blijft het aanbod afnemen.

Elk kwartaal worden de prijzen hoger en neemt het aantal transacties verder af, zegt Wijnen, die zich soms een hangende grammofoonplaat voelt. Het kopen van een woning is voor veel Amsterdammers onbereikbaar geworden, waardoor veel bewoners tegen hun zin uitwijken naar andere steden en dorpen.

Iets meer nieuwbouw

De gemeente Amsterdam publiceerde donderdag woningbouwcijfers over 2021 waaruit blijkt dat de productie van nieuwe huizen eindelijk weer groeit, na jaren van daling. Vorig jaar zijn onder meer 1711 koopwoningen in aanbouw genomen, meer dan in de jaren daarvoor. Overigens ligt de focus niet op de bouw van koopwoningen, de laatste jaren worden projectontwikkelaars vooral verleid om meer huurwoningen in het middensegment te realiseren.

Of alle nieuwe koopwoningen binnen bereik komen voor particuliere huizenkopers is niet duidelijk. Ondanks de opkoopbescherming die dit jaar wordt ingevoerd mogen woningen boven de vijf ton ook aan beleggers worden verkocht.
Ruben Koops

‘Ook elders prijsstijgingen’

Volgens Wijnen komt in het hele land de woningmarkt piepend en knarsend tot stilstand. Amsterdammers die hun huis in de stad verkopen, wijken vaak uit tot zeer ver buiten de gemeentegrenzen. “Amsterdammers vormen in het hele land een gewilde groep kopers: zij brengen overwaarde mee. Maar ook elders stijgen de prijzen razendsnel.”

De afgelopen tijd hebben veel partijen de schuld gekregen van het vastlopen van de woningmarkt, zegt Wijnen. “Makelaars, de media en zelfs ouderen, maar de oorzaak ligt toch echt bij de door de politiek gemaakte keuzes. Ook de snelheid waarmee de diverse gemeenten de vergunningsaanvragen behandelen, komt nog niet in aanmerking voor een olympisch ticket. Ik hoop dat er na de gemeenteraadsverkiezingen iets drastisch gaat veranderen. Ik zou de politiek in overweging willen geven om ook op regionaal niveau een BouwStimuleringsTeam te formeren, zodat er nu eens echt wat gaat gebeuren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden