PlusAchtergrond

Stijgende prijzen door handelsoorlog VS-China: ‘Dit treft iedereen’

De handelsoorlog tussen de VS en China wordt voelbaar in de portemonnee. De prijzen voor smartphones, computers en huishoudelijke apparaten zullen stijgen.

Om aan de tarievenoorlog te ontkomen, verplaatst onder andere Apple de productie.Beeld Bloomberg via Getty Images

“Deze handelsoorlog treft iedereen,” zegt Lou Schreurs. “Maar vooral voor de elektronica-industrie is deze strijd pijnlijk. We moeten sinds 1 september op verschillende elektronicaproducten de helft meer toeslag betalen, en we weten niet wanneer het eindigt.”

Als nieuwe besprekingen tussen de VS en China niets opleveren, dreigt op 15 december een volgende verhoging die opnieuw elektronica zoals smartphones zal treffen. “Wij moeten die extra kosten doorberekenen aan de consument. Het is een grote uitdaging.”

De Nederlander, die zijn uitvalsbasis heeft in het Chinese Shenzen, is bij de Amerikaanse audiogigant Harman topman van de audiotak die met merken JBL en Harman Kardon marktleider in de huiskamer is.

Schreurs kan enig begrip opbrengen voor de Amerikaanse grieven tegen de handelsovermacht van China. “Ik kan enigszins begrijpen waar onze vriend Trump met zijn kritiek op China vandaan komt, maar aan de uitvoering schort het heel erg. Nu tref je vooral bedrijven en consumenten.”

De gevolgen voor de prijzen van smartphones, computers en huishoudelijke apparaten zullen het komende cadeauseizoen nog beperkt zijn, verwacht analist Hugo Erken van Rabobank. Een deel van de productie ligt al in magazijnen. “Maar naarmate de handelsoorlog escaleert, worden de consumentenprijzen steeds hoger. Producenten laten al weten dat hun kosten vanwege de handelsoorlog verder stijgen.”

Tesla werd vorig jaar al met duurdere Chinese onderdelen geconfronteerd, waardoor de autobouwer 50 miljoen dollar extra kosten moest maken. Philips schat dat de winstgevendheid van het bedrijf dit jaar voor 45 miljoen euro wordt getemperd vanwege alle kosten die voortkomen uit de handelsoorlog.

“Dat bedrag ligt wat lager dan we eerder verwachtten, maar hangt sterk af van maatregelen die nog worden doorgevoerd,” zegt Steve Klink van Philips. “We zullen daardoor selectief prijzen moeten verhogen; we moeten die kosten deels doorberekenen aan de eindgebruiker.”

Ook het Amerikaanse verbod op de levering van technologie aan Chinese producenten voert de prijzen op. “We zien dat al aan de Amerikaanse ban van Huawei en de levering van componenten aan China,” zegt Erken.

“Het kan best zijn dat Trump in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen zulke maatregelen verder opvoert, waardoor China wordt afgesneden van sleuteltechnologie. China kan de VS terugpakken door de export van zeldzame aardmetalen terug te schroeven. Dan zullen smartphones en consumentenelektronica zeker een stuk duurder worden.”

Kloof

Hij ziet het somber in. “We moeten ervan uitgaan dat de prijzen permanent stijgen. De handelsoorlog is niet binnenkort opgelost. De Chinezen en Amerikanen staan ideologisch zo ver uit elkaar, die komen nooit tot een deal. Alleen al op het gebied van intellectueel eigendom of staatssteun is de kloof enorm.”

Voor producenten is de enige mogelijkheid om aan de tarievenoorlog te ontkomen door productie te verhuizen. “Maar dat doe je ook niet van de ene op de andere dag,” zegt Schreurs. “Wij kijken nu of we productie vanuit China kunnen overhevelen, maar hebben nog geen besluit genomen.”

De gevolgen zijn volgens hem groot. “Het is voor ons heel belangrijk dat we in de buurt zitten van onze producenten en leveranciers. Die zijn allemaal in Shenzen gevestigd. Als we iets nieuws willen ontwikkelen, of iets willen verbeteren, dan zijn de lijnen kort. Dat wordt anders als we gaan outsourcen.”

Niet voor eventjes

Andere elektronicagiganten maken de stap wel. Foxconn, dat voor Apple fabriceert, slaat zijn kamp op in India en Vietnam. HP en Dell hebben productie in Vietnam, Filipijnen en Taiwan ondergebracht. Google zou hebben besloten de productie van zijn Pixel-smartphones van China naar Vietnam te verplaatsen.

Philips is al een jaar bezig om de productie, goed voor ‘honderden miljoenen euro’s omzet’, uit China en de VS te herschikken om zo wederzijdse tariefsverhogingen te ontlopen. “We maken nu echoapparaten voor de kraamzorg in de VS, ook voor de Chinese markt,” zegt Klink. “Ademmaskers tegen slaapapneu komen, ook voor de Amerikaanse markt, uit China. Die gaan we nu vaker ter plaatse produceren.”

Het gaat daarbij om bestaande fabrieken. “Vaak maken we daar nu één product, we gaan er nu meerdere maken. Dat is geen makkelijke stap, met zo’n verplaatsing ben je zo één tot twee jaar kwijt. De productie moet doordraaien. Dit is ook niet voor eventjes. Zelfs als dit conflict overwaait, dan zal het in het vervolg zo blijven.”

Chinees Hongkong?

Ook de protesten in Hongkong gaan niet aan de elektronica-industrie voorbij, alhoewel de impact niet zo groot is als die van de handelsoorlog. ”Maar het is soms lastig als de wegen of het vliegveld van Hongkong bezet zijn,” zegt Lou Schreurs van Harman.

Toch zal de impact groot zijn, groter dan menig actievoerder in Hongkong mogelijk beseft. China kan eenvoudig in de delta van de Parelrivier zijn eigen Hongkong opzetten. Industrie, elektronicabranche en een toenemend aantal dienstverleners zitten al in steden als Shenzen en Guangzhou (Kanton).

Schreurs merkt dat nu al; het wordt voor buitenlanders steeds gemakkelijker direct te reizen.

“Het is eenvoudiger om Shenzen binnen te komen, er wordt een nieuw vliegveld gebouwd en het is voor bedrijven eenvoudiger om in China actief te worden.”

Hij begrijpt de gevoelens achter het verzet, maar dat China de touwtjes in Hongkong aanhaalt, is volgens hem onvermijdelijk. “Toen het Verenigd Koninkrijk de stad in 1997 overdroeg, is afgesproken dat Hongkong in vijftig jaar wordt geïntegreerd in China. Dat kan je niet negeren. Er is geen kans dat het bestaande systeem zo blijft.”

“Een deel van de inwoners lijkt daar nu geen compromis over te willen sluiten. Maar je kunt dit beter in overleg oplossen. Het gevaar is nu dat de Chinese overheid erin stapt. Ze zullen niet snel ingrijpen, maar het risico is er.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden