Stiekem fotograferende huisarts (86) geschrapt

De 86-jarige huisarts Cornelis H. mag nooit meer als arts werken. Het Centraal Tuchtcollege heeft in hoger beroep de zwaarste maatregel opgelegd, onder meer door ernstige tekortkomingen in de praktijk die de man runde. Het Centraal Tuchtcollege gaat hiermee verder dan de uitspraak anderhalf jaar geleden van het Regionaal Tuchtcollege dat de man een berisping had gegeven.

null Beeld anp
Beeld anp

De bejaarde arts werd eind vorig jaar ook al door de strafrechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij stiekem foto's had gemaakt van de geslachtsdelen van vrouwelijke patiënten.

'Arts gaat niet met zijn tijd mee'
De tuchtrechter neemt het de arts kwalijk dat hij niet met zijn tijd meegaat. De 86-jarige man heeft bijvoorbeeld geen internet op zijn praktijk en ziet daar ook de noodzaak niet van in. Ook de medische literatuur in zijn praktijk was sterk verouderd en hij hield er ouderwetse methodes op na. Zo had hij verklaard dat hij een schaar en een chirurgisch pincet met een vlammetje had schoongemaakt. Sowieso, zo staat te lezen in het vonnis, heeft de arts geen enkel blijk ervan gegeven dat hij beseft wat hij verkeerd heeft gedaan.

Maand voorwaardelijk
De stiekeme naaktfoto's zijn ongeveer zes jaar geleden gemaakt. In 2010 werd H. ook al tot een maand voorwaardelijk veroordeeld, maar daarna meldde zich nog een patiënte waar foto's van waren gemaakt. De huisarts heeft eind dat jaar aangegeven zijn praktijk te sluiten en zich niet opnieuw in te schrijven in het artsenregister. Vervolgens deed hij dat toch en ging weer patiënten behandelen. Pas vorig jaar stopte hij definitief als huisarts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden