Stickeractie tegen mannelijke line-ups op festivals

Muziekjournalist Emma van Meijeren (25) en dj Fenna Fiction zijn een stickeractie gestart om aandacht te vragen voor de geringe hoeveelheid vrouwelijke dj's die worden geboekt in het festivalseizoen.

null Beeld Emma van Meijeren
Beeld Emma van Meijeren

Op het eerste gezicht lijkt de ronde, gele sticker met olijk zonnetje niets meer dan een vrolijke toevoeging op de vaak ook al kleurrijke festivalposters. Maar wie beter kijkt ziet dat er 'All men? Nein danke!' op staat.

"Op festivals staan soms wel veertig dj's," zegt Van Meijeren die zelf ook als dj werkt, "met vaak slechts een enkele vrouw ertussen. Het was dit jaar voor het eerst dat ik zag dat een vrouwelijke dj de set van een andere vrouwelijke dj zag overnemen. Dat dat me opvalt, zegt al genoeg."

Dat de elektronische muziekscene wordt gedomineerd door mannen, bleek vorig jaar al uit een onderzoek van de NOS. Zij berekenden dat gemiddeld nog geen 10 procent van de acts op de tien meest invloedrijke dancefestivals uit vrouwen bestaat.

19 procent
Ook NRC constateerde dat het aantal geboekte vrouwelijke artiesten flink achterblijft, al zagen zij wel een groei: van 7,9 procent in 2015 naar 11,7 procent in 2018. Dit is minder dan het wereldwijde percentage: volgens muzieksite Pitchfork was er op de tien populairste festivals ter wereld het afgelopen jaar een toename te zien van 14 naar 19 procent.

Volgens Van Meijeren staan de vrouwen die wél worden geboekt bovendien op minder grote podia, minder drukbezochte tijden én krijgen ze minder betaald dan hun mannelijke collega's.

Het argument dat er simpelweg minder vrouwen dj zijn, vindt Van Meijeren niet afdoen aan haar punt. "Dat kan best zo zijn, maar moeten we vrouwen dan niet juist aanmoedigen het te doen? Als vrouwen zien dat andere vrouwen ook draaien, raken ze mogelijk sneller geinspireerd."

Kernwapens

Komt de sticker je bekend voor? Kan kloppen, het is een knipoog naar het internationale symbool van de anti-kernwapenbeweging, waarop ‘Atomkraft? Nein Danke,’ stond en in de jaren 70 en 80 vaak werd gebruikt bij demonstraties.

Met de stickeractie hoopt Van Meijeren festivals aan te sporen actiever op zoek te gaan naar vrouwelijke artiesten. "Ik heb veel reacties van andere dj's gekregen maar vooral van programmeurs en boekers. Tegen mij zijn ze allemaal heel positief over de actie," lacht Van Meijeren.

Om festivalliefhebbers die het met hen eens zijn aan te sporen de stickers ook overal te plakken, zijn ze tegen een kleine donatie te bestellen. Wat Van Meijeren betreft hoeft het overigens niet enkel bij festivals te blijven. "Ik kon het niet laten er ook een te plakken op een poster van een symposium met alleen maar mannelijke professoren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden