Stichting zoekt gastvrije schoolpleinen voor bijenhotels

Kinderen hangen een bijenhotel op.Beeld Jacqueline Schadee

Stichting Bijenvrienden is op zoek naar 25 tot 30 Amsterdamse scholen die een bijenhotel op het schoolplein willen plaatsen. ‘Veel kinderen weten niet waar de beestjes voor dienen.’

Het initiatief van de stichting, in samenwerking met de Partij voor de Dieren, wordt gefinancierd door de provincie Noord-Holland. Er zijn al 120 bijenhotels geplaatst op schoolpleinen in onder meer Alkmaar, Den Helder en de omgeving van Haarlem. De kast biedt schuil- en nestelplekken aan wilde bijen, maar ook aan andere insecten.

Het hotel is kosteloos en wordt bezorgd met een lesprogramma. “En als scholen het leuk vinden, komen we langs om kinderen alles te vertellen over de bij,” vertelt hobby-imker en voorzitter van Stichting Bijenvrienden Pim Lemmers. 

Amsterdam als toevluchtsoord

Bijendeskundige Anneke Teepe noemde de stad eerder dit jaar een ‘toevluchtsoord’ voor wilde bijen, omdat het er warmer is en er minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. 

“Ofschoon het inderdaad goed gaat met de wilde bij in de stad, weten veel kinderen niet waar de beestjes voor dienen. Wij vertellen ze dat de appel of peer die ze meenemen naar school er niet was geweest zonder bestuiving van de bij.” Een school in een groene omgeving zal volgens Pim Lemmers sneller een volgeboekt hotel hebben. 

De binnenkant van het bijenhotel.Beeld Pim Lemmers

De wilde bij, ook wel solitaire bij genoemd, gaat tijdens de nestelperiode op zoek naar gaatjes in de grond, muren of in een kast. Eenmaal gevonden, kruipt het insect in het gaatje en maakt de opening dicht met zand (metselbij) of een blaadje (behangersbij).

Het bijenhotel is voorzien van transparante buisjes. Zo kunnen de kinderen het nestelen van de bijen nauwgezet in de gaten houden. Een beetje geduld is er wel voor nodig, want de eitjes komen pas uit na negen of tien maanden.

Bang voor angels hoeven de kinderen niet te zijn; wilde bijen steken bijna nooit. Scholen die belangstelling hebben kunnen zich aanmelden bij Stichting Bijenvrienden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden