Stichting wil replica van Aya Sofia op de Zuidas

Een internationaal congres in de RAI van rooms-katholieken van over de hele wereld moet dit weekeinde een nieuwe impuls geven aan de plannen voor de bouw van een kathedraal op de kop van de Zuidas ter ere van de Vrouwe van alle volkeren.

De kathedraal moet een replica worden van de Aya Sofia in Istanboel. Beeld epa
De kathedraal moet een replica worden van de Aya Sofia in Istanboel.Beeld epa

Het verzoek om een dergelijke bedevaartskerk werd door Maria zelf doorgegeven aan Ida Peerdeman, de Amsterdamse zieneres die tussen 1945 en 1959 tientallen boodschappen ontving, waaronder een gebed dat de wereldvrede moest bevorderen.

In de Diepenbrockstraat in Zuid is sinds 1970 een kapel ingericht voor de beeltenis van de Vrouwe van alle volkeren, maar volgens Mathé Reijnierse van de stichting Lourdes aan de Amstel is een groter gebaar gewenst.

Reijnierse: "Sinds bisschop Punt in 2002 de verschijningen als authentiek bestempelde, staat Amsterdam op gelijke hoogte met bekende bedevaartsoorden als Lourdes en Fatima. Daar komen jaarlijks miljoenen pelgrims naar toe."

Miljoenen volgelingen
Volgens de voorzitter moet de kathedraal - een replica van de Aya Sofia in Istanboel - een plek krijgen naast het treinstation RAI. Er is daar voldoende grond vrij. De Vrouwe van alle volkeren heeft miljoenen volgelingen in Azië en Afrika.

Met de bouw van de kerk is een investering van tientallen miljoenen gemoeid, maar belangrijker noemt Reijnierse het vergroten van het draagvlak in Nederland. "We werken nauw samen met het bisdom Haarlem, maar in de andere bisdommen overheerst de scepsis."

De kathedraal moet gebouwd worden aan de Zuidelijke Wandelweg tegenover de RAI. Beeld Stichting Lourdes aan de Amstel
De kathedraal moet gebouwd worden aan de Zuidelijke Wandelweg tegenover de RAI.Beeld Stichting Lourdes aan de Amstel

Erkenning door het Vaticaan
Een petitie voor de erkenning van de Amsterdamse Maria door het Vaticaan is volgens Reijnierse inmiddels wereldwijd door achthonderd bisschoppen en kardinalen en zeven miljoen gelovigen ondertekend. Rome heeft desondanks het zogenoemde vijfde Mariale dogma tot op heden niet willen afkondigen.

Ida Peerdeman kreeg op twaalfjarige leeftijd haar eerste visioenen. Dat was in 1917, kort nadat Maria ook in het Portugese Fatima was verschenen. In de jaren veertig en vijftig ontving Peerdeman meer dan vijftig boodschappen die door haar zus werden opgetekend. Maria voorspelde via Peerdeman onder meer de oprichting van de staat Israël en het communistisch bewind in China.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden