Stichting VvE­Belang: vve's doen vaak te weinig

Verenigingen van Eigenaren (vve's) doen veel te weinig goed onderhoud aan hun panden en voeren te weinig reparaties uit. Daardoor vervallen panden en verloederen straten.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Dit signaleert de stichting VvE­Belang naar aanleiding van een maandag gepresenteerd onderzoek naar problemen bij kleine vve's. Het Amsterdamse college sloeg twee jaar geleden al alarm, naar aanleiding van een rapport waaruit bleek dat een derde van de vve's 'slapend' is.

Er zijn in Amsterdam ruim 20.000 verenigingen van eigenaren, met 195.000 woningen. De vve's van tienduizenden woningen in de stad sparen niet, vergaderen niet en sluiten geen verzekeringen af. Daardoor ontstaat achterstallig onderhoud.

Verloedering
Landelijk zijn er 144.000 vve's. De aantallen vve's groeien snel door nieuwbouw, de groeiende populariteit van appartementen en het feit dat in Amsterdam veel panden worden gesplitst. Landelijk zou de verloedering het grootst zijn in wijken van Rotterdam-Zuid en Den Haag.

In Amsterdam staan veel complexen er slecht voor, bevestigde maandagmorgen de woordvoerder van wethouder Laurens Ivens (Wonen). "Maar het beeld van hele straten die verloederen kennen we in Amsterdam niet."

De problemen doen zich vooral voor bij kleine vve's. Met vier of vijf leden is het al moeilijk tot besluiten over te gaan. Bij portiekflats met meerdere vve's wordt dat nog moeilijker. In de praktijk blijkt 34 procent van de verenigingen 'zeer klein'. Zij tellen slechts twee leden. Als zij het niet eens worden, gebeurt er helemaal niets.

Meerderheid
Maar ook bij grotere vve's kunnen problemen ontstaan als een van de partijen geen geld heeft om mee te betalen aan onderhoud. In Amsterdam ontstaan regelmatig ruzies als bewoners willen verbouwen, terwijl anderen daar faliekant tegen zijn.

Als een meerderheid tot verbouwingen beslist, kan de minderheid dat bij de rechter aanvechten. Daardoor ontstaat in ieder geval vertraging.

Een andere ontwikkeling die een bron van moeilijkheden blijkt is dat woningcorporaties woningen verkopen en die in een nieuwe vve moeten onderbrengen. Het zijn vaak oude woningen, terwijl de nieuwe vve-kassen leeg zijn.

Zolang de vve's 'gespikkeld' blijven, waarbij de leden bestaan uit corporaties en particulieren, stelt de gemeente echter dat het risico op verwaarlozing niet groot is. Corporaties zouden uiteindelijk hun verantwoordelijkheid wel nemen

34%

In de praktijk blijkt 34 procent van de vve’s in Amsterdam zeer klein: twee leden

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden