Stichting voor genezen kankerpatiënt (2) gaat andere gezinnen helpen

De stichting die werd opgericht om de behandeling van de 2-jarige kankerpatient Nathaniël te bekostigen, gaat nu geld ophalen voor andere kinderen met een zeer agressieve vorm van kinderkanker. 'We willen andere gezinnen een hart onder de riem steken.'

Nathaniël is 'schoon' teruggekomen uit Amerika.Beeld Privé

De 2-jarige Nathaniël Roggeveld werd in de Verenigde Staten succesvol behandeld voor neuroblastoomkanker, een zeer agressieve vorm van kinderkanker. De jongen, die groot fan is van Ajax, is maandag 'schoon' teruggekomen. Dat heeft hij te danken aan vrienden, familie en veel andere sympathisanten die geld ophaalden voor de stichting Nathaniëls Victory Foundation. De familie heeft besloten om door te gaan met de stichting om andere kinderen met neuroblastoomkanker te helpen.

De familie Roggeveld heeft voor de behandeling zeven maanden in Amerika gewoond en had daar 100.000 euro voor nodig. Om dat geld in te zamelen werd de stichting Nathaniëls Victory Foundation in het leven geroepen. Honderden vrienden van de familie, maar ook veel trouwe Ajax-supporters van de F-side en andere onbekenden, begonnen acties om geld op te halen.

Door de acties - van collecteren tot een benefietavond - heeft de familie een groot netwerk opgebouwd. Dat netwerk wordt nu gebruikt om andere kinderen met neuroblastoomkanker te helpen. De ouders van Nathaniël zullen daar amper bij betrokken zijn; zij hebben genoeg andere dingen aan hun hoofd. Nathaniëls oom, Sylvano Rosenberg, zal de kar trekken.

Rosenberg heeft van dichtbij meegemaakt hoe moeilijk de afgelopen periode is geweest voor Nathaniël, zijn ouders en zijn oudere zus Genaida. Ook zag hij hoe er een enorm bedrag - hoeveel precies is niet bekend, de balans moet nog worden opgemaakt - werd opgehaald voor het gezin. 'De behandeling zelf wordt in Amerika vergoed, maar alles daar omheen kost heel veel geld. Een huis, een auto, boodschappen - alles wat ze in Nederland nodig hadden, hadden ze daar ook nodig. Ondertussen stapelden de rekeningen in Nederland zich op. Gelukkig heeft de vader van Nathaniël een een half jaar onbetaald verlof gekregen van zijn werkgever, maar dat is eerder uitzondering dan regel.'

Zeldzaam
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 35 kinderen met neuroblastoomkanker geboren. Daarvan zijn 16 kinderen sterk genoeg voor een behandeling in Amerika - de rest overlijdt. Een snelle rekensom wijst uit dat er per jaar ongeveer twee miljoen euro nodig is om kinderen met de agressieve kanker te behandelen. Nathaniëls Victory Foundation zal geld op blijven halen, om vervolgens zo veel mogelijk andere gezinnen te ondersteunen. Rosenberg: 'Het zou fantastisch zijn als wij voor een gezin bijvoorbeeld een auto kunnen huren in Amerika. Ouders die met hun doodzieke kind aan de andere kant van de wereld zijn, hebben wel wat anders aan hun hoofd. Op deze manier hopen wij hen een hart onder de riem te steken en wat zorgen bij hen weg te nemen.' De stichting zal wel dezelfde naam behouden.

Nathaniël en zijn gezin werden maandag groots onthaald op Schiphol. Daarbij was ook een een grote groep Ajax-fans aanwezig. Voor de 2-jarige jongen uit Medemblik ziet de toekomst er positief uit. Bij zijn laatste controle in Amerika was hij 'schoon'. In Nederland zal hij om de drie maanden gecontroleerd worden. Er is een kleine kans dat de kanker terugkomt. 'Maar we gaan er niet van uit', zegt Rosenberg. 'Neuroblastoomkanker komt twee keer zo hard terug. Als dat gebeurt, is het klaar. Maar bij Nathaniël gaat dat niet gebeuren. Wij blijven positief.'

Beeld Privé
Beeld Privé
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden