Stichting verliest kort geding 1 mei-viering Oosterpark

Stichting Herstel Oosterpark heeft donderdag het kort geding, dat was aangespannen tegen de gemeente vanwege het geven van toestemming voor podia en tenten op het kwetsbare gras tijdens de 1 meiviering, verloren.

Olga Ketellapper
Het Oosterpark is volgens omwonenden te kwetsbaar voor de 1 mei-viering van het FNV Beeld Roy del Vecchio
Het Oosterpark is volgens omwonenden te kwetsbaar voor de 1 mei-viering van het FNVBeeld Roy del Vecchio

Daarom kan de 'manifestatie' van de FNV in het Oosterpark aanstaande zondag gewoon doorgaan. Eerder moest de FNV het programma al aanpassen. De viering had door de programmering meer weg van een festival dan van een manifestatie, en dat mag niet in het Oosterpark.

Voorzitter Ernst Sonneveldt van stichting Herstel Oosterpark is 'verbijsterd'. Het bezwaar van zijn stichting is namelijk verworpen maar het vonnis volgt pas na het weekend. "Ons is de mond gesnoerd. Omdat we niet weten op welke gronden het bezwaar is afgewezen kunnen we geen vervolgstappen ondernemen."

Nekslag
Volgens de stichting is het park na de renovatie van vorig jaar in dusdanig slechte staat, dat dit evenement wel eens de nekslag zou kunnen zijn voor het Oosterpark. "Het park wordt op deze manier verwoest," aldus Ernst Sonneveldt.

Een woordvoerder van de rechtbank Amsterdam kon vrijdag niet vertellen op welke grond het bezwaar is afgewezen, en bevestigt dat een uitgebreide versie na het weekend volgt.

Demonstratie
De stichting wilde het liefst alle festiviteiten in het park op 1 mei door de rechter laten verbieden. Maar microfoons en podia vallen volgens de gemeente onder het demonstratierecht en mogen om die reden gewoon in gebruik genomen worden.

Een woordvoerder van de gemeente zei eerder tegen Het Parool: "De gemeente heeft de aanvraag van de FNV kritisch bekeken en duidelijke voorwaarden gesteld, vooral ter bescherming van het gras, bodem en bomen." Ook is er afgesproken voor opbouw en na afbreken een schouw te doen. Eventuele schade kan worden verhaald op de FNV.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden