Stichting in beroep tegen seponeren Zwarte Piet-zaak

Meer dan achthonderd aangevers en de stichting Nederland Wordt Beter gaan in beroep tegen het besluit bedrijven en personen niet te vervolgen die door de uitbeelding van Zwarte Piet zich schuldig zouden maken aan groepsbelediging.

ANP
Bedrijven maken zich met het uitbeelden van Zwarte Piet schuldig aan groepsbelediging, vindt stichting Nederland Wordt Beter Beeld ANP
Bedrijven maken zich met het uitbeelden van Zwarte Piet schuldig aan groepsbelediging, vindt stichting Nederland Wordt BeterBeeld ANP

Zij vragen het gerechtshof in Amsterdam om het Openbaar Ministerie op te dragen alsnog 'hoofdpiet' Erik van Muiswinkel en grootwinkelbedrijven als De Bijenkorf, Blokker en Albert Heijn te vervolgen.

Het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie van het OM seponeerde vorige maand de aanklacht wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Volgens het OM is geen sprake van strafbaarheid van winkelketens.

Dat geldt eveneens voor Van Muiswinkel. Hij heeft zich in het tv-programma met het uitbeelden van de figuur van Zwarte Piet "niet opzettelijk beledigend uitgelaten over een groep mensen wegens hun ras," schrijft het OM.

Van Muiswinkel
Raadsman Willem Jebbink ziet dat namens de stichting Nederland Wordt Beter anders. "Het is maatschappelijk gewenst dat een onafhankelijke rechter hierover een uitspraak doet."

Dat Van Muiswinkel inmiddels afstand heeft genomen van het Sinterklaasjournaal, noemt hij 'een symbolische stap'. Jebbink zegt benieuwd te zijn naar de houding van de cabaretier. "Misschien wil hij onze klacht nu ondersteunen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden