Stichting Herstel Oosterpark stapt naar de rechter vanwege festival

Stichting Herstel Oosterpark stapt naar de rechter om te voorkomen dat het Amsterdams Terrassen Festival in het Oosterpark gaat plaatsvinden.

Het Oosterpark liep vorig jaar tijdens een evenement voor 42.000 euro aan schade op.Beeld ANP

De stichting is het er niet mee eens dat het evenement, dat tussen 1 en 3 september is gepland, een vergunning heeft gekregen en wil dat de gemeente hierin wordt tegengehouden.

Volgens de stichting is het evenement in strijd met het bestemmingsplan van het park en zou de bodem van het park kunnen verzakken bij de komst van zoveel mensen. De vergunning voor het gratis evenement is namelijk voor maximaal 2000 personen, terwijl op Facebook al 2500 mensen hebben aangegeven te komen.

Bij het evenement komen zo'n twintig cafés uit Amsterdam in het park tezamen om het grootste terras van Amsterdam te vormen.

Ook vindt de stichting het verwijtbaar dat het park, door gevolg van het evenement, een groot gedeelte van de week niet toegankelijk is voor omwonenden. Naast het evenement zelf is er ook sprake van een op- en afbouwperiode.

Gevoelig onderwerp
Het onderwerp ligt gevoelig omdat het park door renovatie van de gemeente al tijden verzwakt is. De stad gaf toe zich te hebben vertild aan de grootscheepse renovatie van het park. Vervolgens moest worden besloten 26 bomen in het park te kappen.

Vorig jaar kreeg vakbond FNV toch toestemming om de 1 mei-viering in het park te organiseren. Een evenement dat uiteindelijk voor 42.000 euro aan schade aanrichtte.
Deze schade verhaalde de gemeente bij FNV, maar het steekt Stichting Herstel Oosterpark dat er nu opnieuw een groot evenement in het park wordt georganiseerd. Het park zou nog steeds aan het herstellen zijn van de schade aan het gras, iets wat het college indien ook heeft erkend.

Juist om die reden stelde De Partij voor de Dieren eind juli ook al raadsvragen over het Amsterdamse Terrassen festival, in de hoop dit te kunnen tegenhouden.

Momenteel zijn in het Oosterpark twee evenementen per jaar toegestaan van meer dan 2000 bezoekers, Keti Koti en Roots. Het evenement Amsterdam Kookt gaat dit jaar niet door, waar het Terrassen Festival voor in de plaats is gekomen.

De zittingsdatum is vastgesteld op 22 augustus. Tijdstip: 11.30 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden