Update

Stichting Gaykrant doet aangifte tegen Henk Krol

De stichting Vrienden van de Gaykrant heeft vandaag aangifte gedaan tegen Henk Krol, Tweede Kamerlid van de ouderenpartij 50Plus.

Henk Krol Beeld anp
Henk KrolBeeld anp

Volgens de stichting heeft Krol zich schuldig gemaakt aan oplichting en valsheid in geschrifte. Krol zou subsidiegeld van het ministerie van Onderwijs dat was bestemd voor de stichting, hebben gebruikt voor de website van de partij. Dat maakte advocaat Oscar Hammerstein bekend.

Niet alleen is tegen Krol aangifte gedaan, maar ook tegen de toenmalige accountant van de SVGK. Die zou 'tegen beter weten in' goedkeurende verklaringen hebben verstrekt over de jaarstukken van de stichting. Die stukken vormden de basis voor het toekennen van de subsidies.

Ook doet Hammerstein namens zijn cliënten aangifte tegen 'nog onbekende ambtenaren' van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Die zouden hebben meegewerkt aan het goedgekeurd krijgen van subsidieverzoeken die 'in strijd met de waarheid' waren opgesteld. Deze ambtenaren zouden behulpzaam zijn geweest bij de verduistering van publieke gelden, aldus Hammerstein.

Het vermeende misbruik van het subsidiegeld vond plaats onder voorzitterschap van Krol, die 30 jaar de leiding had en alle subsidieaanvragen tekende. De stichting zegt dat Krol nauwelijks een administratie bijhield en andere bestuursleden niet op de hoogte hield.

Het ministerie wil het subsidiebedrag van ruim 200.000 euro terughebben. De SVGK heeft dat geld niet. De kas van de stichting is leeg. Half oktober liet de stichting beslag leggen op twee woningen van het Kamerlid Krol. Hiermee wilde de SVGK voorkomen dat Krol geld wegsluist.

Krol heeft de beschuldigingen eerder bestempeld als 'complete onzin'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden