Review

Stichting De Omslag - Het sociale kookboek van Amsterdam

Gaya van Eten bij de Stek is op pagina 72 druk in de weer met zijn pasta à la Gaya. De fotograaf heeft hem in opperste concentratie vereeuwigd. Gaya is één van de vele koks uit Passie voor Koken. Het sociale kookboek van Amsterdam. Kookboeken verschijnen aan de lopende band, maar de uitgave waarin Gaya prijkt, wijkt af van de gebruikelijke publicaties.

Alle verhalen en recepten zijn afkomstig uit restaurants en eethuizen waarin mensen met een beperking (samen)werken, koken en eten. Was dat vroeger misschien een opmerkelijk gegeven, inmiddels moet de geïnteresseerde eter flink zijn best doen om alle adressen af te lopen. In Passie voor Koken komen liefst 42 sociale projecten aan bod.

Werken in zo'n restaurant/eethuis(je) is meer dan koken alleen, schrijft Corine van de Burgt, directeur van Stichting De Omslag, die voor de uitgave verantwoordelijk is. 'Koken is ook dé manier om een plek te verwerven op de arbeidsmarkt. Als vrijwilliger koken voor anderen geeft net dat stukje zelfvertrouwen en een duwtje in de rug (...) In een ander geval betekent het even weg uit de eenzaamheid of genieten van iets alledaags dat toch zo bijzonder kan zijn.'

Kookschrijver Janneke Vreugdenhil komt in haar inleiding bijna woorden tekort om de passie van alle kokers en receptenmakers te duiden. Waarom ze er zeker van is dat Gaya's zalm heerlijk zal smaken? 'Je kunt het zien aan de liefde waarmee zijn vingertoppen het visvlees keuren.' En over Carla van de Culinaire Bakgroep: 'Hoe zij het deeg vasthoudt, zo bijna teder.'

Jamie Olivers restaurant Fifteen in Pakhuis Amsterdam is misschien wel de vip onder alle geportretteerden. Elk jaar krijgen vijftien werkloze jongeren hier de kans tot kok bij een toprestaurant uit te groeien. Het Fifteenrecept: chocolade brownies.

Maar wie dat wil kan ook gewoon Effe bij Moeder An, aan de Knollendamstraat 9 in de Spaarndammerbuurt. Een project voor mensen met psychosociale problemen die 'een steuntje in de rug nodig hebben'. Alle bezoekers helpen hier een handje mee: de een dekt de tafel, de ander wast af of kookt. Voor het kookboek zette men zich aan een Indische rijsttafel met kip, doorregen speklapjes en meer.

En bij het dagbestedingsproject van de Volksbond Amsterdam, aan de Haarlemmerstraat, is het broodje bal in de wijde omgeving een begrip. Goed gevulde broodjes zijn het. Voor vier stuks gebruiken de vaste bezoekers zeshonderd gram gehakt en vervolgens gaan ze aan de slag met mosterd, kappertjes, peterselie, een pepertje, banaansjalotten, melk, brood, een ei, tabasco, worcestershiresaus, chili en kerriepoeder. Kortom, aldus de buurtproevers: een unieke bal. Elke dag. 'Het soort eten,' aldus Vreugdenhil, 'dat niet alleen je maag vult, maar ook je hart.' (CORRIE VERKERK)

Passie voor koken. Het sociale kookboek van Amsterdam
Stichting De Omslag, 14,95 euro.

Te bestellen bij www.deomslag.nl/passievoorkoken

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden