Stichting beschermt KPN tegen América Móvil

De Stichting Preferente Aandelen B van KPN werpt een beschermingswal op tegen een overname door het Mexicaanse América Móvil. Dat maakte de stichting donderdag bekend.

Redactie
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De stichting activeert een zogenoemde call-optie, waardoor het 49,9 procent van het totale stemrecht in handen krijgt. Zo voorkomt de stichting feitelijk dat het bedrijf van miljardair Carlos Slim meer dan 50 procent van het stemrecht bij KPN in handen krijgt. De stichting had eerder al aangegeven bezorgd te zijn over de onduidelijke bedoelingen van Slim met KPN. De stichting is opgericht om KPN te beschermen tegen invloeden die de continuïteit, zelfstandigheid of identiteit van het bedrijf bedreigen.

De stichting zegt tot het besluit te zijn gekomen 'om de belangen van KPN en de met haar verbonden belanghebbenden waaronder aandeelhouders, werknemers, klanten en de Nederlandse samenleving als geheel veilig te stellen'. Deze belangen staan op het spel door het zonder vooroverleg met de vennootschap aangekondigde bod op de uitstaande aandelen KPN, aldus de stichting.

América Móvil heeft 'willens en wetens' gekozen voor een vijandelijke benadering door niet eerst te proberen om tot een fusieprotocol te komen met KPN. Ook het zonder overleg met KPN opstellen van een biedingsbericht en het ter goedkeuring daarvan indienen bij de Autoriteit Financiële Markten getuigt volgens de stichting van de vijandige intenties van de Mexicanen.

De stichting wil dat América Móvil zo snel mogelijk, conform de regels en praktijk in Nederland, gaat onderhandelen met het bestuur van KPN en met de Nederlandse overheid.

De beschermingswal zoals die bij KPN kan worden ingezet, is niet uniek bij beursgenoteerde bedrijven. Het komt echter niet vaak voor dat daadwerkelijk van de mogelijkheid gebruik wordt gemaakt. In de afgelopen jaren werd de constructie alleen ingezet bij toeleverancier aan de chipindustrie ASMI en industrieel conglomeraat Stork.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden