Stevig bewijs tegen verdachte van liquidaties

Het bewijs tegen Adil A. (25), verdacht van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt op 29 december, is stevig genoeg om hem voorlopig nog achter slot en grendel te houden. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam vrijdag tijdens een pro-formazitting tegen hem.

Volgens de rechtbank zijn er 'zeer sterke aanwijzingen' dat A. een rol heeft gespeeld in het ongekende wildwesttafereel, dat aan de 21-jarige Saïd el Yazidi en de 28-jarige Lkhorf het leven kostte. De daders wisten in twee auto's te ontkomen, waaronder een Audi. Op hun vlucht hebben zij twee motoragenten gericht beschoten. Zij kwamen met de schrik vrij. A. ontkent.[STOP]

De politie wist na de schietpartij vier wapens op te dreggen, waaronder twee AK-47's. Op een pistool is DNA van A. gevonden. Ook op en bivakmuts en een jas met kruitsporen is DNA van A. ontdekt. De wapens zijn alle op korte afstand van elkaar uit het water gehaald. A. heeft vermoedelijk in de Audi gezeten. Beide auto's zijn door de politie teruggevonden. In de Audi zijn kogelhulzen aangetroffen die aan de schietpartij zijn te linken.

Ook op andere plekken gevonden hulzen zijn door experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in verband gebracht met de gevonden wapens.

A. was ten tijde van de schietpartij voortvluchtig in verband met een andere zaak. Hij verbleef op verschillende adressen in Amsterdam, waaronder een woning in de Van Hogendorpstaat. Toen agenten hem op 24 januari uit die woning zagen komen, zetten zij de achtervolging in en wisten hem uiteindelijk te arresteren. A. werd daarbij door een agent in zijn bil geschoten.

In de woning in de Van Hogendorpstraat trof de politie diverse vuurwapens. Op een tas en een koffer troffen de specialisten van het NFI DNA van een persoon van wie ook sporen op de hulzen in de Audi zijn gevonden.

Adil A. is de eerste die de politie in het onderzoek oppakte. Later volgde de arrestatie van een tweede verdachte. A. moet zich volgende maand ook nog in een andere zaak verantwoorden, voor de rechtbank in Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden