Plus

Steuntje in de rug voor bijna elke werkloze jongere

Sinds de individuele hulp aan werkloze jongeren daalt de jeugdwerkloosheid, en dus laat wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) ook 50-plussers, twintigers en meer achterblijvers op de arbeidsmarkt actief benaderen.

Jongerenadviseurs bellen aan bij een werkloze jongereBeeld Rink Hof

De werkloosheid onder jongeren die geen opleiding volgen is in Amsterdam de laatste jaren snel gedaald. In 2014 waren het er nog 4650, waarmee in deze categorie jongeren 11,1 procent zonder werk zat. Vorig jaar was dat aantal gedaald naar 3200 jongeren, oftewel 6,8 procent.

Onder niet-studerende jongeren ligt de werkloosheid daarmee een stuk lager dan in de rest van het land. Tegenover de 6,8 procent van Amsterdam staat in deze categorie 8,3 procent voor heel Nederland.

Jongerenadviseurs
Voor de verklaring wijst de gemeente trots op de jongerenadviseurs. Sinds 2015 zoeken die drop-outs jonger dan 23 desnoods thuis op om ze te helpen met het zoeken naar werk of een vervolgopleiding.

In de hoop dat deze hulp voor meer Amsterdammers werkt zet wethouder Vliegenthart ze voortaan ook in bij andere groepen die op de arbeidsmarkt een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Voor vluchtelingen met een verblijfsstatus komen specifieke jongerenadviseurs die tegelijk toezien op de inburgering.

Daarnaast krijgen 50-plussers en jongeren tot 32 jaar meer aandacht vanaf deze zomer, zodra de gemeente hun opleidingsgegevens heeft en ze dus ook thuis kan benaderen. Omdat 2400 jongeren in de leeftijd van 27 tot 32 jaar een uitkering hebben, vindt Vliegenthart dat ook op deze groep ondersteuning verdient.

Aandacht
"In plaats van iemand oproepen en na een half jaar weer eens inventariseren hoe het gaat, willen we aandacht, erop af, inspelen op wat de groep kan gebruiken," zegt Vliegenthart. "Bij de statushouders kan dat kennis van de Nederlandse taal zijn, bij de niet-westerse jongeren de discriminatie op de arbeidsmarkt."

Omdat er veel meldingen zijn over discriminatie, gaan de jongerenadviseurs zich ook extra inzetten voor jongeren van niet-westerse komaf. In 2016 zat in deze categorie 13 procent zonder werk. Twee stadsdelen hebben daarom sinds januari vier jongerenadviseurs die zich specifiek bezighouden met deze groep. Vliegenthart: "Uit de eerste resultaten blijkt al dat het werkt."

Minder rooskleurig
Als ook de jongeren die een bijbaan zochten naast hun opleiding worden meegeteld, zijn de cijfers over de Amsterdamse jeugdwerkloosheid minder rooskleurig. Over de hele linie zaten er in 2016 zeshonderd jongeren meer zonder werk dan in 2015. Daarmee was 9,4 procent van de jongeren van 15 tot en met 26 jaar werkloos.

Op het toppunt van de crisis lag de jeugdwerkloosheid nog hoger. In het slechtste jaar 2013 zat zelfs 14,7 procent van de Amsterdamse jongeren zonder werk. "Het is vooral de arbeidsmarkt die het doet," erkent Vliegenthart. "Als je de wind mee hebt, waai je met de stroom mee. Maar je moet wel de zeilen goed zetten."

In Rotterdam (17 procent) en Den Haag (14,7 procent) ligt de jeugdwerkloosheid op een veel hoger peil.

In Amsterdam zochten eind vorig jaar 3200 jongeren voltijd werkBeeld Jet de Nies
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden