Steunteam voor bedreigde politici opgericht

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) richt een speciaal team op dat ondersteuning moet geven aan politici of bestuurders die worden bedreigd. Bijna een derde van de lokale bestuurders heeft te maken met agressie of geweld.

Maarten van Dun
Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam kreeg onlangs een serieuze doods­bedreiging Beeld ANP
Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam kreeg onlangs een serieuze doods­bedreigingBeeld ANP

Ondanks eerdere maatregelen is het aantal bedreigde politici van gemeente, provincie of waterschappen tussen april 2017 en mei 2018 licht gegroeid, blijkt uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Meestal ging het om verbaal geweld of agressie via sociale media. In enkele gevallen was de dreiging ernstiger: een burgemeester kreeg een vuurwapen op zich gericht en auto's van lokale bestuurders zijn in brand gestoken.

Met name burgemeesters zijn geregeld doelwit van scheldpartijen en agressie: 43 procent van de Nederlandse burgemeesters werd daar tussen april 2017 en mei 2018 mee geconfronteerd, al slonk hun aantal wel iets. Vier op elke tien wethouders waren slachtoffer van agressie of geweld.

Aangifte
Het door Ollongren in het leven geroepen Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur bestaat uit onder andere oud-bestuurders die zelf ooit zijn bedreigd. Zij moeten politici die doelwit zijn ondersteunen met advies. Het team moedigt bestuurders aan aangifte te doen: de bereidheid om bedreigingen bij de politie te melden is gering.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vertelde gisteren in het voetbalprogramma Studio Rusland dat hij onlang opnieuw ernstig is bedreigd. Na een debat over Pegida in de Rotterdamse gemeenteraad twee weken geleden kreeg Aboutaleb een 'ernstige doodsbedreiging' binnen. Sindsdien wordt hij extra beveiligd. "Het is heel vervelend als je hiermee geconfronteerd wordt, terwijl je je werk doet en probeert recht te doen," zei Aboutaleb.

Eberhard van der Laan
Hoewel in de wandelgangen bekend is dat ook Amsterdamse raadsleden en wethouders geregeld te maken krijgen met scheldpartijen en online bedreigingen, zijn er geen voorbeelden bekend dat de dreiging zo concreet is als bij Aboutaleb. Enkele Amsterdamse lijsttrekkers deelden tijdens de verkiezingscampagne hun agenda met de politie, zodat die een risico-inschatting kon maken, maar tot persoonsbeveiliging kwam het niet.

Toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan ontving in 2014 ernstige bedreigingen van een bejaarde voormalig projectontwikkelaar, die stelt de ware bedenker van de Amsterdam Arena te zijn. De rechtbank gaf de man een grotendeels voorwaardelijke celstraf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden