Steun voor regels Brabantse geitenbedrijven

DEN BOSCH - Geitenhouderijen in Brabant moeten in toekomst rekening houden met strengere regels. De meeste partijen in Provinciale Staten steunen ideeën om de omvang van bedrijven te beperken en geen nieuwe bedrijven dicht bij de bewoonde wereld toe te staan.

Een werkgroep van de provincie onderzoekt de komende tijd welke maatregelen precies nodig zijn om een nieuwe uitbraak van Q-koorts te voorkomen. Foto ANP

Ook het idee om de geitenbranche te beschouwen en reguleren als intensieve veeteelt krijgt steun, bleek donderdagavond tijdens een vergadering van de Staten.

Een werkgroep van de provincie onderzoekt de komende tijd welke maatregelen precies nodig zijn om een nieuwe uitbraak van Q-koorts te voorkomen. Concrete voorstellen zijn er nog niet. Betaalbaar, medisch nuttig, technisch uitvoerbaar en juridisch houdbaar noemde CDA-gedeputeerde Ruud van Heugten in willekeurige volgorde als voor de hand liggende voorwaarden.

Grens

De grens van 500 meter die Duitsland hanteert als gezonde afstand tussen geitenbedrijven en de bebouwde kom noemde Van Heugten een indicatie voor de toekomst. De maximale grootte van bedrijven is vooralsnog vastgelegd op basis van oppervlakte. Over een maximum aantal dieren wenste hij nog niet te spreken.

Een motie van drie kleine oppositiepartijen om vanuit Brabant in Den Haag aan te dringen om de leiding in de Q-koortscrisis aan het ministerie van Volksgezondheid te geven, haalt het niet. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.