Steun voor Marhaba kalft snel af

AMSTERDAM - Het politieke draagvlak voor het islamitische cultuurcentrum Marhaba in Amsterdam kalft af. De PvdA-fractie bespreekt vanavond of de steun aan het zwaar gesubsidieerde project niet moet worden ingetrokken.Oppositiepartij D66, aanvankelijk voorstander, vraagt zich hetzelfde af. CDA en VVD waren van meet af aan tegen en zien hun gelijk bevestigd in de nieuwste verwikkelingen. Dit weekeinde werd bekend dat bestuursvoorzitter Yasmine Allas is opgestapt en dat directeur Soheila Najand zich beraadt op haar positie.

Marhaba's welslagen is een prestigezaak voor burgemeester Job Cohen. Veel raadsleden, ook binnen de PvdA, vroegen zich eerder af of het stadsbestuur zich wel in discussies rond de islam moet begeven. Op Cohens instigatie stemden ze toch in met vier ton subsidie. Dat bedrag wordt verdubbeld als er een goed beleidsplan ligt. Dat verscheen vrijdag, nadat een conceptversie in oktober op bezwaren was gestuit bij Cohen.

In de oorspronkelijke opzet was alleen ruimte voor kunst- en cultuuruitingen, conform de wens van directeur Najand. De gemeente wil via Marhaba de ontwikkeling van een Europese, gematigde islam bevorderen en vond de plannen te mager. Op aandrang van Cohen belooft Marhaba nu dat er ook debatten komen met islamitische denkers en dat de organisatie actief wordt in wijken en op scholen. Najand heeft bedenktijd gevraagd of ze dit wil uitvoeren.

De raad reageert kritisch op het plan en is bezorgd over de personele problemen. PvdA-fractieleider Manon van der Garde: ''Het lijkt wel Murphy's law. Ik heb mijn twijfels over het beleidsplan. Het bevat vooral intenties, terwijl ik een actieplan had verwacht. Daarnaast is de continuïteit van de organisatie in het geding door de personeelswisselingen. Ik ben er nog niet uit wat we er mee aan moeten. Ik heb een paar fractiegenoten gevraagd mee te denken, ter voorbereiding op de discussie vanavond in de fractie. We gaan er kritisch naar kijken.''

Ook D66-fractievoorzitter Ivar Manuel is teleurgesteld over het beleidsplan. ''Het voegt nauwelijks iets toe. Marhaba is al een jaar bezig en er is nog niets van de grond gekomen. Misschien moet je nu vaststellen dat het is mislukt.'' Zowel Manuel als CDA-fractieleider Maurice Limmen wil weten wat Marhaba met de tot nu toe verkregen subsidie heeft gedaan.

Wat de VVD betreft kan 'de stekker eruit'. Raadslid Bas van 't Wout: ''We zijn tegen vanwege de scheiding van kerk en staat, omdat het beleidsprogram niet bepaald indrukwekkend en omdat er weer gedonder is in het bestuur.''

Velen zagen het al eerder niet zitten

Een stevige trits namen heeft zich verbonden aan Marhaba. In het huidige bestuur zitten Wim van de Donk, de voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), voormalig GroenLinks-voorzitter Herman Meijer, oud-D66-senator Hanneke Gelderblom, en actrice en schrijfster Nazmiye Oral. Moustapha Baba van adviesbureau Mex-it is nu voorzitter.

De lijst namen van mensen die de handen hebben afgetrokken van het initiatief, oogt nog indrukwekkender. Haci Karacaer, oud-directeur van de Turkse organisatie Milli Görüs, stapte van de zomer op als directeur. Zijn opvolger, Soheila Najand, op de site nog altijd gepresenteerd als 'nieuwe directeur', overweegt hetzelfde te doen. Eerder al trad artistiek leider Shervin Nekuee terug. Zaterdag werd bekend dat ook schrijfster Yasmine Allas is teruggetreden als voorzitter. Oud-politicus Felix Rottenberg verliet eerder al het bestuur uit onvrede over de plannen. Ex-minister Pieter Winsemius was in een eerder stadium ook verbonden aan Marhaba, net als Ahmed Marcouch, die vertrok toen hij stadsdeelvoorzitter werd in Slotervaart.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden