Steun voor anti-radicaliseringsbeleid Halsema

Burgemeester Femke Halsema krijgt steun van de Amsterdamse gemeenteraad voor de nieuwe koers die ze inslaat met het anti-radicaliseringsbeleid. Wel plaatsen partijen vraagtekens bij haar maatregel om samenwerking met salafistische organisaties uit te sluiten.

Beeld ANP

Hiermee wijkt ze af van het beleid van haar voorganger en waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen. Die stelde in juni juist voor onderzoek te doen naar samenwerking met deze organisaties die een fundamentalistische leer aanhangen, zoals is geadviseerd door wetenschappers, met als doel radicalisering in te tomen.

Een aantal partijen vraagt zich af waarom Halsema afwijkt van het advies van wetenschappers. "Hoe hard gooien we de deur dicht," vroeg Reinier van Dantzig (D66). Sofyan Mbarki vindt dat de gemeente deze organisaties niet kan negeren. PvdA en D66 zitten in het college met GroenLinks en SP, die samenwerking afwijzen.

Streep
Halsema wil een duidelijke streep in het zand trekken, zei ze donderdagavond. "Ik ben niet op zoek naar samenwerking met salafistische organisaties en wil daar geen onderzoek naar doen. Ik ben op zoek naar nieuwe netwerken in de wijken van vrijdenkende jongeren en vrouwen die zich emanciperen en wil kijken of die helpen radicalisering tegen te gaan." Wel zegde ze toe elke uitgestoken hand van salafisten te aanvaarden.

Rechtse partijen steunen het beleid van Halsema. "Uw brief is zeer verheugd ontvangen op de burelen van Forum voor Democratie," zei fractievoorzitter Annabel Nanninga.

Imams
Halsema wil ook actie ondernemen tegen radicale imams die de strafrechtelijke grens net niet over gaan, maar wel onwenselijk zijn. Ook moet de financiering uit het Midden-Oosten, bedoeld om moslims te bekeren tot radicale stromingen, stoppen, vindt Halsema.

Vorig jaar raakte de radicaliseringsaanpak van Amsterdam in opspraak, door het strafontslag van een hooggeplaatste adviseur op dit gebied wegens vermeende factuurfraude. Eind deze maand volgt het plenaire debat in de gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden