Steun voor algeheel verbod op stiletto

DEN HAAG - Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kan alle stiletto's verbieden. Een meerderheid in de Tweede Kamer schaart zich achter een algeheel verbod op deze steekwapens. In elk geval de regeringsfracties CDA en PvdA en de oppositiepartijen SP en VVD steunen het voorstel.

Momenteel mogen meerderjarigen nog kleine stiletto's, vlindermessen en valmessen bezitten. Hirsch Ballin wil af van die regeling omdat dit soort wapens worden getrokken bij steekpartijen. Ook hoort hij dat de messen worden doorverkocht aan jongeren onder de 18 jaar.

PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken is uitermate positief over het voorstel. ''Deze wapens hebben een grote aantrekkingskracht op jongeren. We moeten duidelijk maken dat dit soort wapens niet stoer zijn.'' De Tweede Kamer debatteert woensdag met de minister over zijn voorstel.

Coalitiegenoot CDA bestempelt het plan als goed nieuws. Kamerlid Sybrand van Haersma Buma verwacht dat politie en justitie de wet veel beter kunnen handhaven bij een breed verbod. Van Haersma Buma zou graag zien dat de bewindsman ook een inzamelingsactie organiseert voor de kleine steek- en stootwapens. Op die manier zouden bezitters de wapens kunnen inleveren voordat ze verboden worden. Hij noemt het jammer dat de minister geen heil ziet in een landelijke inzameling.

Ook de SP bepleit een grote inzamelingsactie. ''Als we zoveel mogelijk wapens uit de samenleving willen halen, moeten mensen wapens vrijwillig kunnen inleveren'', aldus Jan de Wit. ''Zeker als het gaat om wapens die pas ná aanschaf illegaal zijn gemaakt.''

De VVD wil niet alleen het bezit van stiletto's verbieden, maar ook de voorbereidingen voor de aankoop ervan. Kamerlid Fred Teeven verwacht dat op die manier beter kan worden gestreden tegen criminele organisaties die in wapens handelen. Kamerlid Kuiken (PvdA) vraagt zich af of de verkooppunten van steekwapens niet beter gereguleerd moeten worden. Wat haar betreft mogen bijvoorbeeld dumpstores geen messen verkopen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden