Update

Steun van PvdA-leden voor Samsom

Leden van de PvdA steunen fractieleider Diederik Samsom in zijn keuze om te onderzoeken of een kabinet met de VVD mogelijk is. Dat bleek zaterdag tijdens een ledenraad van de partij in Utrecht.

PvdA-leider Diederik Samsom met fractiegenoot Jeroen Dijsselbloem.Beeld EPA

Wel waren er kanttekeningen van de leden onder meer over de snelle keuze voor de VVD. Volgens Samsom zou een 'spelletje' zijn gespeeld als hij het eerst over links had geprobeerd. Dan zou het voor de bühne zijn geweest, zei hij. Hij is ervan overtuigd dat hij een sociale koers in het nieuwe kabinet kan krijgen.

De PvdA en VVD zijn vrijdag met de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos gaan onderhandelen over de vorming van een kabinet.

Samsom zei 'heel veel vertrouwen' te hebben dat de onderhandelingen met de liberalen zullen leiden tot een stabiel kabinet. Samsom herhaalde dat er compromissen en concessies moeten worden gedaan. Iedereen zal offers moeten brengen, maar hij beloofde dat zijn kompas gericht zal zijn op 'eerlijk delen'. Onze inbreng is dat het land socialer moet worden, aldus Samsom. 'Dat is cruciaal.'

Sociale kant
'Het signaal van vanmiddag is: hou de sociale kant scherp', meent oud-partijvoorzitter Ruud Koole. Hij merkte dat leden willen dat de groep kiezers die van de SP naar de PvdA is overgestapt, niet wordt vergeten. Dat moet je volgens hem in beleid terugzien en hij denkt daarbij aan de zorg.

Eerste Kamerlid Koole waarschuwt dat de Senaat niet zomaar alles zal slikken van een coalitie van VVD en PvdA. De partijen hebben samen geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het is volgens hem belangrijk om altijd in de Tweede Kamer steun te krijgen van meer partijen.'

'Waarom zal een Eerste Kamer wetten goedkeuren die alleen maar de steun hebben van VVD en de PvdA?' Hij wijst erop dat de Eerste Kamer de afgelopen jaren verschillende keren haar tanden heeft laten zien, zoals met het wetsvoorstel over het onverdoofd slachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden