Sterrenkijken voor dummies op Camping Zeeburg

Wie in Amsterdam omhoog kijkt ziet nauwelijks sterren flikkeren, maar tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen helpen experts je lichtjaren op weg. Zo zie je bij goed weer Venus, Cassiopeia of de Andromedanevel.

Het Parool
Camping Zeeburg is relatief donker, dus daar zal meer te zien zijn. Beeld Flickr, Mike Lewinski
Camping Zeeburg is relatief donker, dus daar zal meer te zien zijn.Beeld Flickr, Mike Lewinski

Elk voorjaar, als de maan zich in het Eerste Kwartier bevindt en dus in het begin van de avond extra goed zichtbaar is, vinden de Landelijke Sterrenkijkdagen plaats. In Nederland worden dan alle telescopen van zolder gehaald en op de hemel gericht. In Amsterdam gebeurt dat op zaterdag 4 maart in Artis en vrijdag 3 maart op Camping Zeeburg, waar het voor Amsterdamse begrippen nog vrij donker is.

Almach in Andromeda
Experts van de volkssterrenwacht nemen Amsterdamse leken op sleeptouw door grote en kleine telescopen af te stemmen op planeten en bijzondere hemellichamen, zoals bijvoorbeeld de Orionnevel, de grote Hercules Bolhoop, de dubbelcluster (NGC869/884) én heldere dubbelsterren zoals Almach in Andromeda en het tweetal Alcor en Mizar in de Grote Beer. Geen zorgen als het je allemaal niks zegt: de Landelijke Sterrenkijkdagen zijn juist bedoeld voor onervaren hemelkijkers die iets meer willen weten over de ruimte.

Slecht weer
De kijkdagen hangen logischerwijs enorm af van het weer en de bewolking. Bij slecht weer kan op vrijdag geschuild worden met een verwarmend neutje bij het café van Camping Zeeburg.

Op zaterdag kunnen bezoekers bij bewolking alsnog de sterren bekijken in het planetarium van Artis. Daar kun je ook je eigen planeet ontwerpen. Ondertussen vertellen de astronomen van het Planetarium over de onlangs ontdekte aardachtige exoplaneten, waar best weleens leven zou kunnen zijn. Projectleider van Artis, Milo Grootjen: "In ons planetarium gaan we op basis van alle wetenschappelijke data over de planeten een virtuele ruimtereis van veertig lichtjaar maken. Dat wordt spectaculair."

Vrijdag 3 maart (20.00) Camping Zeeburg
Zaterdag 4 maart (19.00-23.00), Planetarium Artis
Beide avonden zijn gratis te bezoeken.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden