Sterkste groei Britse economie sinds 2007

De Britse economie is in 2013 met 1,9 procent gegroeid, de sterkste groei sinds 2007. Dat maakte het Britse nationale statistiekbureau vandaag bekend op basis van een eerste raming.

Een winkelstraat in Londen. Beeld EPA
Een winkelstraat in Londen.Beeld EPA

In het vierde kwartaal van 2013 ging het Britse bruto binnenlands product (bbp) met 2,8 procent vooruit op jaarbasis. Dat is de sterkste groei sinds het eerste kwartaal van 2008. Volgens het statistiekbureau was in het afgelopen kwartaal in elke sector groei te zien, behalve de bouw. In 2012 ging de Britse economie met slechts 0,3 procent vooruit.

Op kwartaalbasis groeide de economie van Groot-Brittannië met 0,7 procent in de laatste 3 maanden van 2013. Dit cijfer komt overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het derde kwartaal was sprake van een economische groei met 0,8 procent.

In 2007 groeide de Britse economie overigens met 3,4 procent. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde eerder deze maand voor dit jaar een groei van de Britse economie met 2,4 procent en met 2,2 procent in 2015.

ING-econoom James Knightley gaf aan dat gezien de stijgende werkgelegenheid, het duidelijke herstel op de huizenmarkt en de aantrekkende economie van de eurozone - de belangrijkste exportmarkt voor Groot-Brittannië - er een goede kans is dat de Britse economie dit jaar met 3 procent zal groeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden