Review

Sterke verhalen ***

Mario (Géza Weisz, links) en Marlon (Manuel Broekman) in Sterke verhalen. Beeld
Mario (Géza Weisz, links) en Marlon (Manuel Broekman) in Sterke verhalen.

In afwachten hadden ze geen zin en dus stampten Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk met Sterke verhalen zelf een film uit de grond. De romantische tienerkomedie is niet perfect, maar de energie en lol spatten ervan af.

Om de tijd te doden tijdens een onweersbui onder het voetballen in een Amsterdams parkje vertelt een groepje tieners elkaar in een schuilhut sterke verhalen. Kennen we het verhaal van Dennis? Volgt een lange flashback over de Marokkaanse jongen Dennis (overtuigende Achmed Akkabi) die het platteland inruilt voor Amsterdam (''Geen mekkerende geiten meer'').

Gezeten op een minitractor rijdt hij de stad binnen, waar hij in contact komt met de leuke Sanne (Sallie Harmsen), maar ook met haar gehaaide vrienden Mario (Géza Weisz) en Marlon (Manuel Broekman), die de onnozele plattelander voor hun karretje spannen. Ze laten hem een pinguïn uit Artis stelen, omdat ze een speciale attractie nodig hebben op een door hen georganiseerde party. Het feest moet veel entreegeld opbrengen, omdat Marlon een schuld heeft bij een vage gangster.

Leuker zijn de scènes rond Mario en Marlon, die samen een appartement delen. Marlon is een vrouwenverslinder (''Ik doe iedere chick maar één keer''), Mario's grote passie is drugs. De wietplanten op zijn balkon zijn hem heilig. Tegenover Mario's en Marlons gewiekste stadsmentaliteit heeft Dennis als enige wapen zijn onschuld. Als zowel hij als Marlon op Sanne valt, lijkt hij kansloos, maar in een romantische komedie gelden andere wetten dan in het echte leven.

Sterke verhalen zoekt het niet in subtiele, maar in kluchtige humor. Voor fijnzinnige dialogen hoeven we hier ook niet aan te kloppen. Wel voor maffe oneliners als: ''Een joint met xtc is echt alsof je wordt overreden door een tram met teddyberen.'' Mario's opmerking dat het Rembrandtplein 'een soort enclave van Gelderland' is, mag er ook zijn.

Aardig is ook dat de karakters van de personages in de aankleding zijn terug te vinden: in Dennis' slaapkamer hangt een koeienschilderij aan de muur en naast zijn bed staat een strontschep, in het appartement van Mario en Marlon hangt een affiche van de in drugs gedrenkte Italiaanse cultfilm Delirio dei sensi uit 1968. De makers kennen hun klassiekers. En half acterend Amsterdam, want behalve de tieneracteurs duiken onder anderen Olga Zuiderhoek, Pierre Bokma, Halina Reijn, Hans Kesting en Kees Hulst op. Het maakt Sterke verhalen tot een vrolijk incrowdfeestje. (JOS VAN DER BURG)

Sterke verhalen ***
Bioscoop: Arena
Regie: Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk
Met: Achmed Akkabi, Géza Weisz, Manuel Broekman

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden