Plus

Sterke Amsterdamse wiet vergroot kans op psychoses

Mensen die dagelijks wiet roken met ruim 10 procent THC hebben vijf keer meer kans op een psychose. In Amsterdam is de wiet nog sterker.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

1. Wat is er met cannabis aan de hand?
Hasj en wiet vergroten de kans op een eerste psychose, zo blijkt uit een studie die deze week verscheen in The Lancet Psychiatry. Als cannabis niet meer te koop was in Amsterdamse coffeeshops, zou het aantal psychotische patiënten in de stad kunnen halveren van 38 naar 19 per honderdduizend inwoners, zo schatten de onderzoekers in. Dat betekent jaarlijks 'slechts' 166 nieuwe psychotische wietpatiënten in plaats van 332 in Amsterdam. Die patiënten zijn hun blik op de realiteit kwijt en hebben behandeling met antipsychotica nodig om bijvoorbeeld van hun achtervolgingswaan af te komen. Of om de ufo's die ze zien te laten verdwijnen.

2. We wisten toch al dat cannabis ­psychoses kan ontlokken?
Dat klopt, maar deze studie toont als eerste een verband tussen het THC-gehalte, de stof waarvan je high wordt, en het aantal nieuwe gevallen van psychosen. "Hoe sterker de wiet, hoe groter de kans op een eerste psychose," zegt psychiater en epidemioloog Jim van Os.

Op het gebied van sterke wiet is Nederland koploper. Nederwiet heeft een gemiddeld THC-gehalte van 22 procent -er is zelfs eens hasj gevonden met 62 procent THC - terwijl cannabis in Spanje of Italië minder dan 10 procent bevat. Daarom komen in Amsterdam relatief meer psychotische patiënten voor dan in Palermo.

3. Wat merkt Amsterdam van die sterke wiet?
Zorginstellingen merken het effect dagelijks, omdat toeristen zich een ongeluk blowen. In het OLVG komen jaarlijks 250 buitenlanders met angstklachten als gevolg van cannabis. ­Nederlandse blowers met acute gezondheidsproblemen ziet het OLVG niet of nauwelijks. "Zij weten dat de Amsterdamse softdrugs sterk zijn en handelen daarnaar," zegt spoedeisendehulparts Femke Gresnigt.

Verwarde buitenlanders doen ook vaker een ­beroep op de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam. In 2003 werd 4,7 procent van de ­Amsterdamse crisisbedden bezet door buitenlandse patiënten, nu is dat 16 procent: een ­ruime ­verdrievoudiging.

4. Waarom is cannabis legaal als het de kans op een psychiatrische stoornis vergroot?
"Als psychiater vind ik cannabis echt troep," zegt Jeroen Zoeteman van de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam. "Ik ben niet tegen blowen, maar ik ben ertegen dat jij blowt. Dat zeg ik tegen mijn patiënten. Het verergert psychotische ziektebeelden. Dat zien we, gek genoeg, ook als mensen na jarenlang cannabisgebruik ineens stoppen. Zoals longartsen tegen roken zijn, zo zouden psychiaters tegen cannabis moeten zijn."

Cannabis is echter niet het enige genotsmiddel met psychiatrische bijwerkingen. "Zwaar drinken en veel roken hangen samen met depressie," aldus emeritus-hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink van het Amsterdam UMC. Bovendien tonen legale middelen als alcohol en tabak aan dat de logica in het genotsmiddelenbeleid ver te zoeken is.

"Tabak en alcohol zijn erg verslavend en zorgen in Nederland ­jaarlijks voor respectievelijk 20.000 en 2000 doden, maar die middelen zijn legaal," aldus Van den Brink. "Xtc is verboden, maar is minder verslavend en minder schadelijk."

5. Wat betekent de conclusie dat cannabis de kans op psychoses vergroot voor het aan­komende wietexperiment?
Nederlandse gemeenten gaan binnenkort experimenteren met staatswiet. Zo moet criminelen de wind uit de zeilen worden genomen. Er is nog geen bovengrens gesteld aan het THC-­gehalte van die staatswiet. Jim van Os is voor maximaal 5 procent, Wim van den Brink vindt dat te laag. "Blowers die 22 procent THC gewend zijn, kopen geen wiet met maar 5 procent. Als te weinig mensen de wiet uit de coffeeshop met de legale achterdeur kopen, blijft de straathandel voortbestaan en worden wietrokers ­betrokken in criminele activiteiten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden