Sterk Ajax laat de winst liggen

null Beeld anp
Beeld anp

Gele kaart Amin Younes. Hij trekt Ramselaar aan het shirt.

Václav Cerný wordt vervangen door Matthijs de Ligt. Riedewald schuift door naar heht middenveld, Ziyech naar de aanval.

GOAL! 1-1 PSV! Ongelofelijk. Ajax laat zich verrassen. Siem de Jong loopt uit de rug van Klaassen weg en scoort.

Gele kaart Hakim Ziyech. Van Boekel vindt dat de middenvelder een schwalbe maakt.

Héctor Moreno wordt vervangen door Nicolas Isimat-Mirin. De Mexicaan heeft last van hamstring. PSV heeft nu drie keer gewisseld.

Jetro Willems wordt vervangen door Joshua Brenet.

GOAL! 1-0 Ajax! De volkomen verdiende voorsprong voor Ajax is een feit. Doelpuntenmaker is aanvoerder Davy Klaassen. Hij schiet de bal onberispelijk in de kruising.

Gele kaart Jetro Willems. Hij geeft na een duel Veltman een duw in zijn rug.

Kasper Dolberg wordt vervangen door Václav Cerný. Ajax is twee aanvallers kwijt en heeft nu ook geen aanvaller meer op de bank.

Anwar El Ghazi wordt vervangen door Mateo Cassierra. Ook met Dolberg gaat het nog niet goed. Guardado richt een slagveld aan.

Ajax en PSV besloten een topper in de Arena met een gelijkspel (1-1). Voor beide clubs voelde die uitslag als een nederlaag.

Ze raakten namelijk verder achterop bij koploper Feyenoord, dat met een voorsprong van vijf punten op de rivaal uit Amsterdam en met acht punten meer dan de kampioen uit Eindhoven aan de tweede helft van het seizoen begint.

Ajax domineerde het grootste deel van de wedstrijd, maar miste de stootkracht om het krachtsverschil in passende cijfers uit te drukken. Dat had veel te maken met het uitvallen van Kasper Dolberg en Anwar El Ghazi in de eerste 25 minuten. Andrés Guardado, terug bij PSV na een maand blessureleed, kon er weinig aan doen dat hij een knie in een bovenbeen van de Deense tiener plantte. De duw waarmee hij El Ghazi blesseerde had wel bestraft moeten worden.

Met Mateo Cassierra en Václav Cerny als vervangers voor El Ghazi en Dolberg zette Ajax de kampioen uit Eindhoven zwaar onder druk. Davy Klaassen, Davinson Sánchez en Cassierra slaagden er echter niet in doelman Jeroen Zoet van dichtbij te passeren. PSV verscheen nauwelijks op de helft van de thuisploeg. Toch kreeg Luuk de Jong een riante mogelijkheid op de openingstreffer. De spits kwam echter niet verder dan een slappe kopbal.

Grip
Trainer Peter Bosz had voor zijn vertrouwde spelers gekozen en de geblesseerde Bertrand Traoré en geschorste Nick Viergever vervangen door El Ghazi en Jairo Riedewald. Zijn collega Phillip Cocu verraste met basisplaatsen voor Jetro Willems, Daniel Schwaab en Luciano Narsingh. PSV kreeg lang geen grip op het middenveld van Ajax, waar Hakim Ziyech, Klaassen en Lasse Schöne goed functioneerden.

Cocu greep pas in na een fraaie openingstreffer van Klaassen. De aanvoerder van de thuisploeg schoot raak na een slim overstapje van Cassierra. Hij wisselde de moegestreden Guardado voor Siem de Jong, de oud-speler van Ajax die van de meeste fans in de ArenA applaus kreeg. Even leefde PSV op. Davy Pröpper en Luuk de Jong had bijna succes met een omhaal. Daarna had Cassierra voor Ajax moeten scoren. Uitgerekend Siem de Jong redde een punt voor PSV, met een fraaie actie na een voorzet van Gastón Perreiro.

Feyenoord profiteert van het gelijke spel van de concurrenten. De koploper verdedigt na de winterstop een voorsprong van vijf punten op Ajax en acht punten op PSV.

Einde tweede helft! Ajax was een klasse beter dan PSV, maar laat de bezoekers terugkomen. De 1-1 kwam op het bord door doelpunten van Davy Klaassen en Siem de Jong.

Wat een ongekend spannende slotfase. Ajax verdient meer dan een gelijkspel, maar komt weinig aan voetballen toe. Ook PSV heeft het niet meer.

Als je denkt alles gehad te hebben in dit duel, gooit Sánchez er nog even een schaar uit. PSV wordt weer achteruit gedrukt.

Ajax laat zich vrijwillig terugzakken en gunt PSV het balbezit. De laatste minuten is daar weinig gevaar uit voort gekomen.

Wat een cruciale ingreep van Riedewald! Siem de Jong kreeg een open kans, maar de verdediger voorkomt het schot met een sliding.

Dit had absoluut de 2-0 moeten zijn! Schöne en Ziyech spelen de achterhoede van PSV kapot en de Deen lanceert Cassierra. Hij stuit op Zoet, wat een kans!

Ai, ai, ai, Cassierra, hij mist even die slimmigheid. Ziyech gaf hem de perfecte steekpass, maar de Colombiaan stond buitenspel. Voor de vorm legde hij de bal nog wel even in het netje.

De thuisploeg heeft de voorsprong in een relatief mindere periode doorstaan. Luuk de Jong was meerdere keren gevaarlijk. Dit duel is nog niet gespeeld. Het is 1-0 door het doelpunt van Klaassen.

null Beeld anp
Beeld anp

Andrés Guardado wordt vervangen door Siem de Jong. De Arena geeft de invaller een fluitconcert.

Onana pakt de omhaal van Luuk de Jong! Dat ging maar net goed voor Ajax.

Zoet laat de bal los! Maar Cassierra lag op de grond en kan niet reageren. Wat een heerlijke voetbalmiddag in de Arena. Siem de Jong gaat zo invallen.

Ajax moet niet te gemakzuchtig worden. Pröpper kopt net over na een goede voorzet van Pereiro.

Ajax gaat door met waar het gebleven is. Ziyech schiet naast. Ondertussen loopt Siem de Jong warm bij PSV.

Tweede helft begonnen. Kan Ajax het goede spel voortzetten?

Einde eerste helft. Kort voor het rustsignaal is Cassierra dicht bij de openingstreffer. De bal gaat maar net naast. Ajax had met 2-0 of 3-0 kunnen rusten. PSV komt er niet aan te pas.

null Beeld anp
Beeld anp

Zoet brengt weer redding! Cassierra mag uithalen van een meter of 10. De bal is, maar niet ver genoeg in de hoek. Hoelang gaat PSV dit volhouden?

En weer komt het gevaar van Amsterdamse zijde. Younes raakt in een beweging zijn bewaker Arias kwijt. Maar de Colombiaan vecht zich terug, net voor de Duitse aanvaller kan schieten.

Ajax krijgt weer de kans! Schwaab levert, na goed drukzetten van Cassierra, de bal in bij Younes. Het schot in de korte hoek wordt gepakt door Zoet.

PSV komt er opbouwend totaal niet aan te pas in de Arena. Zoet speelt vooral de lange bal. Ajax zet PSV goed vast.

Cassierra krijgt nu de grootste kans van de wedstrijd. Na balverlies van Guardado speelt Younes de ingevallen aanvaller vrij. Een-op-een met Zoet schiet hij te slap met links in.

Kans voor de thuisploeg! Uit de corner van Ziyech komt de bal op het hoofd van Sánchez. Hij schampt de bal. Ongevaarlijk voor Zoet.

De kruitdampen zijn redelijk opgetrokken. Beide ploegen tasten elkaar af en het spelbeeld is vooral rustiger geworden. Het balbezit is vooral voor Ajax.

null Beeld getty
Beeld getty

Opnieuw is Guardado betrokken bij een overtreding. Hij trekt Klaassen naar de grond. De vrije trap, op een kansrijke positie, wordt niet overtuigend door Schöne geschoten. Het blijft nog 0-0 voorlopig.

Andrés Guardado loopt als een houthakker over het veld. Eerst brengt hij pijn aan het bovenbeen van Dolberg, nu ramt hij vol in de onderrug van El Ghazi. De aanvaller heeft veel last. Ook Dolberg loopt nog te hinken.

Het tempo ligt hoog. Luuk de Jong krijgt nu een opgelegde kopkans. Onana redt. Binnen een tiental seconden krijgt Klaassen de kans, Zoet verwerkt de bal tot corner.

Wat een lekkere pot voetbal is dit, nu al. Klaassen ontsnapte even aan de aandacht. Zijn volley vindt zijn Waterloo in het zijnet.

PSV laat zien waaruit ze het meest gevaarlijk zijn. Uit de snelle omschakeling krijgt Pereiro een schietkans. De bal gaat voorlangs.

Ajax start goed. Klaassen en Sinkgraven combineren door de defensie. Het schot van Schöne wordt geblokt.

Ondertussen zit Dolberg op de grond.

Eerste schot op doel komt van de voet van Ziyech. Dolberg heeft een paardenkus gehad van Guardado.

Zorgen rondom diezelfde Dolberg. Na een hard duel hinkelt hij nu over het veld. Beide ploegen zitten er bovenop.

Aftrap eerste helft! Dolberg is de eerste speler die de bal mag beroeren in deze topper.

Dit duel bepaalt in grote mate of de titelstrijd verder gaat met twee of drie ploegen. Ajax staat op drie verliespunten van Feyenoord, PSV heeft nog eens drie verliespunten meer.

PSV begint met Andrés Guardado en Jetro Willems aan de topper tegen Ajax. De Mexicaan stond de afgelopen maand aan de kant met een hamstringblessure. Linksback Willems krijgt weer eens de voorkeur boven Joshua Brenet.

Guardado vormt een middenveld met Davy Pröpper en Bart Ramselaar. Oleksandr Zintsjenko en Siem de Jong zijn buiten de basisformatie gevallen en moeten hopen op een invalbeurt.

Trainer Phillip Cocu heeft de snelle Luciano Narsingh ook een basisplaats gegeven. Hij moet het linksback Daley Sinkgraven van Ajax lastig maken. In het centrum van de defensie krijgt Daniel Schwaab de voorkeur boven Nicolas Isimat.

Daley Sinkgraven keert terug in de basisformatie van Ajax. Hij is voldoende hersteld van een enkelblessure om aan de topper tegen PSV te beginnen. Sinkgraven krijgt weer de voorkeur boven Mitchell Dijks, die afgelopen week tegen FC Twente en SC Cambuur speelde. Anwar El Ghazi vervangt op de rechterflank de geblesseerde Bertrand Traoré en Jairo Riedewald speelt op de positie van de geschorste centrale verdediger Nick Viergever.

Ajax begint het duel met een achterstand van zes punten op Feyenoord. PSV heeft op dit moment negen punten minder dan de lijstaanvoerder uit Rotterdam. De supporters van de club uit Amsterdam nemen in de rust afscheid van Frank de Boer. Ze luiden voor het duel ook nog de naar Swansea City vertrokken verdediger Mike van der Hoorn uit.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Opstellingen
Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Riedewald, Sinkgraven; Klaassen, Schöne, Ziyech; El Ghazi, Dolberg, Younes.
PSV: Zoet; Arias, Schwaab, Moreno, Willems; Pröpper, Guardado, Ramselaar; Narsingh, Luuk de Jong, Pereiro.

Goedemiddag en welkom in ons liveblog bij de topper Ajax-PSV. Het duel start om 16.45 uur in de Arena.

Ajax en PSV willen zondag in een uitverkochte ArenA allebei voorkomen dat ze verder achterop raken bij koploper Feyenoord. Waar Ajax de laatste twee wedstrijden pijnlijk verloor, is de eerste seizoenshelft van de Eindhovenaren in z'n geheel nogal moeizaam. Een vroegtijdige uitschakeling in de beker, geen Europees voetbal meer en stroperig spel in de competitie.

Vooral aanvallend wil het maar niet bij de ploeg van Philip Cocu. In 16 wedstrijden werd pas 24 keer gescoord. Behoorlijk laag voor een topclub. PSV zag het verschil zaterdagavond door de winst van Feyenoord op Vitesse (3-1) oplopen tot negen punten. Verdedigend zit het daarentegen snor bij PSV. Met zeven tegengoals is nog geen defensie dit seizoen zo weinig gepasseerd als die van de titelhouder.

Ajax verloor afgelopen week van FC Twente (1-0) en in de beker bij SC Cambuur (2-1). Trainer Peter Bosz kan in de laatste wedstrijd voor de winterstop weer een beroep doen op Daley Sinkgraven en laat Jairo Riedewald de geschorste verdediger Nick Viergever vervangen. Trainer Phillip Cocu van PSV heeft de van een spierblessure herstelde Andrés Guardado weer terug.

Een spannende 61e editie van Ajax - PSV dus. De Eindhovenaren voelen zich vaak lekker in de ArenA. Van de twintig competitiewedstrijden tussen beide clubs in het Amsterdamse stadion won PSV er maar liefst elf. Ajax bleef sinds de verhuizing vanaf De Meer vooralsnog steken op zes overwinningen in de eredivisie op PSV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden