Stephen Hawking: ik studeerde maar een uur per dag

Stephen Hawking mag dan de beroemdste nog levende wetenschapper zijn, dat betekent niet dat hij heel zijn leven met zijn neus in de boeken heeft gezeten. Tijdens de drie jaar die hij doorbracht op de universiteit van Cambridge studeerde hij gemiddeld maar een uur per dag.

Michiel van der Geest
Stephen Hawking Beeld AP
Stephen HawkingBeeld AP

Dat zei hij gisteren tijdens een toespraak ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag, meldt The Guardian.

De universiteit van Cambridge organiseerde vorige week vier dagen van festiviteiten voor de jubilaris. Op de slotdag sprak Hawking de aanwezigen - onder wie beroemde wetenschappers en nobelprijswinnaars - toe middels een ingestuurde speech. Zelf kon Hawking niet aanwezig zijn; zijn gezondheid liet dat niet toe. De wetenschapper heeft de zenuwziekte ALS.

Slordig werk
Volgens Hawking kon hij niet goed lezen tot hij een jaar of acht was, en wedde vriendjes op zijn twaalfde om een zak snoep dat er niets van hem terecht zou komen. Zijn werk in de klas was slordig, zijn handschrift een nachtmerrie voor zijn docenten.

Ook op de universiteit van Cambridge wezen niet alle tekenen op een briljante carrière. 'Ik heb weleens uitgerekend dat ik duizend uur heb gewerkt in de drie jaar die ik daar heb doorgebracht. Dat is een gemiddelde van een uur per dag. Ik ben hier niet trots op'.

Ziekte
Op zijn 21ste werd bij hem de ziekte geconstateerd en raakte hij gedeprimeerd. Pas toen hij zijn vrouw Jane leerde kennen, begon hij hard te werken. 'Mijn verloving verbeterde mijn humeur en ik besefte dat als ik ging trouwen, ik een baan moest hebben en mijn studie af moest maken. Ik begon hard te werken en ik had er lol in.'

Hawking zou uitgroeien tot een vooraanstaand wetenschapper die wereldwijd bekendheid geniet, vooral door zijn broek A Brief History of Time (Het Heelal). De belangrijkste boodschap van Hawking gisteren was dan ook 'nieuwsgierig te blijven en nooit op te geven'.

Sterren
'Den eraan naar de sterren te kijken en niet naar je voeten. (...) Wees nieuwsgierig. En hoe moeilijk het leven ook mag lijken, er is altijd iets dat je kunt doen en succesvol in kan zijn. Het gaat erom dat je niet zomaar opgeeft.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden