StemWijzer wordt goed bezocht

AMSTERDAM - Op de dag dat in de Verenigde Staten Super Tuesday is begonnen trekt de StemWijzer extra veel bezoekers.Dat heeft Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) dinsdag gezegd. Super Tuesday is de belangrijkste dag in de Amerikaanse voorverkiezingen waarbij 24 staten hun voorkeur voor een presidentskandidaat aangeven.

Stond de bezoekersteller maandagmiddag om 14.00 uur op 144.000, tegen dinsdag middernacht verwacht de site zeker 155.000 stemadviezen te hebben gegegeven aan Nederlanders die willen weten wat ze hadden moeten stemmen als ze mee hadden mogen kiezen. De verwachting is dat de Amerikaanse versie van de site rond dat tijdstip zo'n 100.000 Engelstalige mensen een stemadvies gegeven, zo zei de Graaf.

Volgens De Graaf is het verschil tussen de Nederlandstaligen en de Engelssprekenden in stemadvies en de onderwerpen die als belangrijk worden geacht opmerkelijk. In Nederland krijgen de meeste bezoekers het stemadvies voor de Democraat Hillary Clinton. De Engelstaligen krijgen het vaakst een advies voor de Republikein Mitt Romney.

De onderwerpen die Nederlanders het belangrijkst achten zijn van 1 tot 5 respectievelijk ziektekosten, het broeikaseffect, de doodstraf, wapenverkoop en abortus. Voor de Engelstaligen, volgens de Graaf veelal Amerikaanse expats, staan ziektekosten bovenaan. Daarna volgen het beleid in irak, sociale zekerheid, abortus en het broeikaseffect. De doodstraf staat bij deze groep op nummer elf van belangrijke onderwerpen.

De StemWijzer, die sinds begin januari op internet staat, toont 25 stellingen over belangrijke verkiezingsthema's als de oorlog in Irak, belastingen, homohuwelijk, abortus en vuurwapenbezit. Deelnemers kunnen zo testen met welke presidentskandidaat de meeste overeenstemming bestaat. Het IPP maakte de StemWijzer in opdracht van en in samenwerking met de actualiteitenrubriek EénVandaag. (ANP)

www.stemwijzer.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden