Stemming

Er komt geen wet, maar een verdrag, dat in niets afwijkt

Op een dag kreeg ik een krantje in de bus met daarin een grondwet voor de EU. Ik had nog nooit zo'n saai krantje gezien. De krant riep op in een referendum voor die grondwet te stemmen.

Nederland stemde dus tegen.

Van een grondwet maakte men vervolgens een verdrag.

En toen?

Nou, toen mochten we niet meer stemmen en ging het kabinet met dat verdrag akkoord.

Ik heb dat altijd een geweldige truc gevonden. Je zegt: u mag stemmen over deze wet. De uitslag daarvan bevalt je niet. Dan verander je het woord wet in verdrag, opdat niet meer gestemd hoeft te worden.

Gisteren zei Balkenende in de Eerste Kamer: ''Iedereen die niet voor een referendum is, zoals het kabinet, wordt weggezet als niet democratisch.'' Jan Peter klonk erg verongelijkt. Nu heeft die Europese grondwet of dat verdrag mij nooit veel kunnen schelen. Als morgen alle Europese bedrijven zouden zeggen dat ze zich niet aan dat EU-verdrag houden, staat Europa in zijn hemd, want meer heeft Europa niet. ''En het milieu dan, en de criminaliteit en het terrorisme? Daar hebben we Europese regels voor nodig.''

Wanneer Europa die regels werkelijk wil, zijn die er na één vergadering. Dat alles zo lang duurt, betekent dat Europa ze juist niet wil - zoals men eigenlijk ook geen referendum wilde, omdat men wist dat het dan overal ' nee' zou zijn. Maar goed - we mochten kiezen dat er geen grondwet zou komen, en nu komt er ook geen grondwet, maar een verdrag, dat in niets afwijkt van die grondwet, en Balkenende begrijpt niet dat mensen die daarover willen stemmen, hem geen democraat vinden.

Beschamend en jammer noemde hij dat.

Stel, we mogen stemmen over Balkenende als minister-president. De overgrote meerderheid stemt hem weg. Wat doet Balkenende dan?

Hij treedt niet af, maar noemt zichzelf generaal of hoofd van het land, en niemand mag daar dan over stemmen, want we hadden afgesproken dat we alleen over het minister-presidentschap zouden beslissen.

Balkenende noemt dit democratie. (THEODOR HOLMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden