Stemming over Van der Laan verdeelt raad

Eberhard van der Laan. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Met 24 stemmen voor en achttien tegen is Eberhard van der Laan (PvdA) woensdagavond door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amsterdam.

De vergadering en de stemming waren geheim, maar volgens ingewijden kreeg oud-PvdA-minister Van der Laan vooral de steun van het linkse blok in de raad: PvdA, GroenLinks en SP. VVD-kandidaat Annemarie Jorritsma, de huidige burgemeester van Almere, die in de openbaarheid steeds had gesuggereerd helemaal geen kandidaat te zijn, had de voorkeur van VVD, CDA, D66 en vermoedelijk ook van enkele van de drie eenmansfracties. Er waren geen onthoudingen.

De vertrouwenscommissie, waarin alle raadsfracties met één lid waren vertegenwoordigd, kwam aan het begin van de vergadering met een andere voordracht, waarbij Jorritsma op één stond en Van der Laan op twee. In de vertrouwenscommissie was de oppositie ruimschoots in de meerderheid, in tegenstelling tot in de gemeenteraad. Ingewijden stellen dat over de positie van Jorritsma als nummer één niet eens is gestemd in de vertrouwenscommissie. Over de vraag wie op nummer twee zou komen, was wel discussie. Mogelijk waren er commissieleden voor D66'er Roger van Boxtel, maar dat is niet bevestigd.

Een bron noemt de gang van zaken in de commissie moeizaam.

Het is zeer ongebruikelijk dat de raad het advies van de vertrouwenscommissie niet overneemt. Namens de PvdA-fractie zei Geke van Velzen in de vergadering toch de voorkeur te geven aan Van der Laan. Het ging volgens haar om twee gelijkwaardige kandidaten, waarbij de Amsterdamse achtergrond Van der Laan een streepje voor gaf.

GroenLinks en D66 lieten doorschemeren dat een enkel fractielid niet de meerderheid zou volgen bij de stemming. Dit betekent dat een enkele GroenLinkser Jorritsma op één wilde zetten en een enkele D66'er juist Van der Laan. SP, PvdA, VVD en CDA stemden voor zover bekend wel unaniem. Bij de raadsvergadering ontbraken twee VVD'ers en één GroenLinkser.

Tijdens de bijeenkomst was contact met de buitenwereld verboden. Raadsleden moesten hun telefoons uitzetten en de ramen waren geblindeerd. Na afloop sloten de gelederen zich en zeiden alle fracties blij te zijn met de voordracht van Van der Laan. VVD-fractievoorzitter Robert Flos was zelfs 'zeer blij'. ''Ik denk dat hij steviger is op het gebied van integratie dan Cohen.'' Zijn PvdA-collega Frank de Wolf vindt Van der Laan een realistische kandidaat, die Amsterdam door en door kent.

GroenLinks en SP zeiden blij te zijn dat de procedure snel was afgerond. SP-raadslid Remine Alberts voegde eraan toe dat Van der Laan zich nog moet bewijzen.

D66-fractievoorzitter Gerolf Bouwmeester liet weten alle vertrouwen in Van der Laan te hebben.

Van der Laan zelf beperkte zijn commentaar gisteren tot één zin. Hij zei 'ontzettend blij' te zijn dat de gemeenteraad hem het vertrouwen had geschonken en dat het 'een groot voorrecht' dat hij was voorgedragen. (ADDIE SCHULTE BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden