Stemming over omstreden auteursrechtenwet PIPA uitgesteld

De leider van de Democratische fractie in de Amerikaanse senaat Harry Reid heeft een stemming over de Protect IP Act (PIPA), een omstreden anti-piraterijwet, uitgesteld. Aanvankelijk zou de Amerikaanse Senaat er aanstaande dinsdag over stemmen, maar de wet stuitte wereldwijd op veel weerstand.

Demonstratie tegen PIPA Beeld afp
Demonstratie tegen PIPABeeld afp

'In het licht van de recente ontwikkelingen' besloot Reid om de stemming, waarin moest gaan blijken of PIPA daadwerkelijk als wetsvoorstel zou worden ingediend, op te schorten.

In een officiële verklaring stelt Reid dat hij ervan overtuigd is dat er de komende weken een compromis kan worden bereikt tussen voor- en tegenstanders van deze wet. Hij heeft er vertrouwen in 'dat er een balans kan worden gevonden tussen de bescherming van intellectueel eigendom van Amerikanen en het behouden van het open en innovatieve karakter van het internet.'

SOPA
Samen met een soortgelijke wet, de Stop Online Piracy Act (SOPA), leidde het wetsvoorstel de laatste dagen tot veel onrust. De twee wetten zijn bedoeld om de toegang tot buitenlandse sites te blokkeren, zodra die content aanbieden die op een illegale manier is verkregen.

Tegenstanders menen dat de wetten de internetvrijheid beknotten en kunnen leiden tot censuur. Eerder al werd de behandeling van SOPA uitgesteld, zodat er meer deskundigen over gehoord kunnen worden. De afgelopen dagen bleek de steun onder Amerikaanse politici voor de wetten al steeds verder af te kalven.

Afstel
Of van uitstel in dit geval ook afstel komt, is echter nog de vraag. Ondanks de verminderde steun is er in de senaat momenteel nog geen meerderheid tégen de wetten. En uit de verklaring van Reid blijkt dat hij vastbesloten is om tenminste enig resultaat te boeken. 'De Amerikaanse economie is jaarlijks miljarden dollars en duizenden banen kwijt aan piraterij', memoreert hij. 'Dat moeten we stoppen.'

Het belangrijkste verschil tussen SOPA en PIPA is dat de eerstgenoemde een wetsvoorstel van het Huis van Afgevaardigden is, terwijl het tweede uit de Senaat komt. Inhoudelijk verschillen de twee wetten slechts op een aantal details van elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden