Stemmers op Denk 'eisen hun plek op'

Denk scoorde goed in de grote steden. In Nieuw-West stemde maar liefst één op de vijf kiezers op de partij van Tunahan Kuzu. In Rotterdam werd de partij groter dan de PvdA.

Lorianne van Gelder
Tunahan Kuzu van Denk: 'Het nieuwe Nederland heeft een stem gekregen in de Kamer' Beeld anp
Tunahan Kuzu van Denk: 'Het nieuwe Nederland heeft een stem gekregen in de Kamer'Beeld anp

'Laat de stem van de ongehoorden gehoord worden,' verkondigde Kuzu
op de site van Denk. En die stem is blijkbaar gehoord, zeker in de grote steden, nu zijn partij in sommige delen van de stad zelfs de grootste is geworden (19,2 procent in Nieuw-West).

Denk kreeg 28.128 stemmen in Amsterdam, tegen 31.738 voor de PvdA, van oudsher de partij waar Nederlanders met een migrantenachtergrond op stemden.

De winst van Denk, goed voor drie zetels in de Kamer, is een antwoord op de polarisatie die Geert Wilders - en inmiddels ook de VVD en CDA - in gang heeft gezet.

"Het wordt lastig om nu de verbinding te vinden," is de analyse van Floris Vermeulen, UvA-onderzoeker van de politieke deelname van migrantengroepen. Maar de winst van Denk is ook emancipatoir. "Het geeft aan dat een groeiende groep Nederlanders met een niet-westerse achtergrond zich uitspreekt."

Geen afrekening met PvdA
Volgens de nummer 17 op de lijst van Denk, Nevzat Demirel uit Tiel, die bij Marqt in Amsterdam werkt, moet de score van Denk niet worden uitgelegd als een afrekening van allochtonen met de PvdA. "Die partij is alom afgestraft voor het beleid van de afgelopen vier jaar, dat gaat niet over allochtoon of autochtoon."

Demirel verklaart het goede resultaat van Denk door een 'uitstekende campagne' en een 'actieve achterban'.

Hoewel de manier van campagnevoeren van Kuzu en de zijnen door media en deskundigen als vijandig en afwerend werd geduid - weinig media waren woensdag welkom bij het verkiezingsfeestje - resoneerde die bij een grote groep, ook jongere kiezers.

Cemil Yilmaz van de Jongerenkieswijzer vindt dat verklaarbaar. "Zeker in grote steden is een nieuwe generatie van niet-westerse komaf kritischer geworden. Zij willen dat een partij voor hen opkomt en strijdt tegen racisme en segregatie. Enerzijds is hun stem een uiting van teleurstelling in de huidige politiek, anderzijds betekent het: wij zijn hier en wij eisen onze plek op."

Profijt van rel met Turkije
Onderzoeker Vermeulen had de winst van Denk op twee zetels geschat. Hij vermoedt dat de partij - net als Mark Rutte - ook profijt heeft gehad van de rel met Turkije van afgelopen weekend.

Het is volgens hem vooral de vraag: hoe nu verder? "Op lokaal niveau is de politiek zo gepolariseerd dat het moeilijk wordt om alle groepen erbij te houden."

Lees alles over de verkiezingen in ons verkiezingsblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden