Stemmers in Noord aan het woord: 'Stem is nu ongeldig'

Noord zag zijn stembureaus zelden zo druk bezocht. Maar wat stemmen de Amsterdammers in Noord? Het Parool gaat de stembureaus langs.

'Ik heb er geen verstand van en het boeit me ook niet zoveel' Beeld Josien Wolthuizen
'Ik heb er geen verstand van en het boeit me ook niet zoveel'Beeld Josien Wolthuizen

Druk in Noord

Bij het stembureau in wijkcentrum De Evenaar in Tuindorp-Oostzaan is het sinds half 8 een drukte van belang. "Het is nog nooit zo druk geweest," zegt voorzitter Fouzia Idlahcen. "Als ik het zo zie, verwacht ik een hoge opkomst."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Irene: 'De aardbol is van iedereen'

Irene Maas (72) uit Noord is op weg naar de bingoclub in wijkcentrum De Evenaar in Tuindorp-Oostzaan en gaat er ook stemmen. Twee vliegen in één klap.

"Ik ben een trouwe stemmer. Elke keer denk ik: ik schei ermee uit, maar dan ga ik toch weer. Laatst op Internationale Vrouwendag realiseerde ik me dat er zo hard voor is gevochten dat iedereen mag stemmen. Van huis uit heb ik meegekregen dat je PvdA moet stemmen, maar nu stem ik SP. Emile Roemer komt duidelijk over en is geen schreeuwer. In mijn wijk stemmen veel mensen PVV, maar ik vind het zinloos om daarop te stemmen. Ik heb zelf ook drie buitenlanders op m'n trap, maar ik heb er geen problemen mee. Die hebben ook het recht om ergens te wonen. De aardbol is groot genoeg en die is van iedereen."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Ingeborg stemt GroenLinks

Ingeborg de Brieder (44) uit Tuindorp-Oostzaan heeft GroenLinks gestemd, vooral vanwege de milieustandpunten.

"Dat is belangrijk voor de toekomst. Ik heb een jonge dochter en een kind op komst. Ook hun vluchtelingenstandpunt ben ik het mee eens. Je moet mensen helpen. Hier in de buurt wordt veel PVV gestemd, maar daar heb ik geen problemen mee. Je moet ieders mening respecteren."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Jessica tekende een gezichtje

Jessica Jansen (34) is wel naar het stembureau in wijkcentrum De Evenaar in Tuindorp-Oostzaan gekomen, maar gaat niet stemmen. Ze heeft een gezichtje op het stembiljet getekend. "Ik heb er geen verstand van en het boeit me ook niet zoveel. Ik ben toch gekomen omdat ik heb gehoord dat als je niet stemt, je stem automatisch naar de grootste partij gaat. Nu heb ik een ongeldige stem uitgebracht."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Ans blijft trouw aan SP

Ans Kristians (57), ook uit Tuindorp-Oostzaan, stemt SP, net zoals ze de afgelopen 25 jaar deed. "Ik ben altijd trouw aan de SP en heb vandaag op Lilian Marijnissen gestemd, de dochter van Jan. Ik vind dat zij enorm goed bezig is."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

'Niemand is zo goed als Kok was'

De rij voor het stembureau op de 20e verdieping van de A'DAM Toren is lang, maar dat weerhoudt mevrouw Carty (49) uit Noord er niet van hier te gaan stemmen.

De locatie is treffend, want Carty is nog een zwevende kiezer. "Het enige wat ik zeker weet is dat het een vrouw wordt, waarschijnlijk van een grote partij. Ik ga kijken welke naam me het meest aanspreekt. Ooit stemde ik PvdA, maar na Kok is er niemand meer geweest die zo goed was als hij."

Ook haar zoon (22) weet nog niet waar hij op gaat stemmen. "Ik denk op een kleine partij, want die hebben ook stemmen nodig."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Jim stemt GroenLinks, Anja schrok van de rij

Jim van Lent (21) uit Osdorp mag voor het eerst stemmen en doet dat bovenin de A'DAM Toren. "Ik ben hier nog geweest, dus het leek me een goede gelegenheid. Ik stem GroenLinks, die zijn goed bezig. Het spreekt me vooral aan dat ze opkomen voor gelijke rechten voor iedereen. En natuurlijk het milieu."

Naast hem staat collega Anja Bos (50) uit West. "Ik ben wel een beetje geschrokken van de lange rij, we staan hier al zeker een half uur." Haar stem gaat naar D66.

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Dennis uit Schuldig stemt voor het eerst

Dennis van dierenwinkel Ambulia in de Vogelenbuurt, wereldberoemd geworden door documentaire Schuldig, gaat GroenLinks stemmen. Een primeur, en niet alleen vanwege de partij.

"Ik heb nog nooit in mijn leven gestemd, omdat ik het gevoel had dat het toch niks uitmaakte. Sinds Schuldig heb ik het idee dat mijn mening ertoe doet. Ik heb voor GroenLinks gekozen vanwege het milieu. Al die fossiele brandstoffen moeten we gelijk mee stoppen. En GroenLinks steunt de Publieke Omroep - mijn redding."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden