Stemmen van 'Black USA' op literatuurfestival Read My World

Voor de vijfde editie van het literatuurfestival Read My World dat donderdagavond begint, komen tot en met zaterdag ruim honderd internationale sprekers en schrijvers in actie. Het thema: Black USA.

null Beeld Read My World
Beeld Read My World

Op Read My World staan schrijvers, dichters en denkers op het podium uit gebieden die, aldus de organisatie van het festival, 'doorgaans buiten het blikveld van het westerse (grootstedelijke) publiek vallen'. Kennen we de stemmen van nu, van 'Black USA'?

Aan een tafel in het Lloyd Hotel, waar veel gasten zijn ondergebracht, zit Jamey Hatley (45): een schrijfster uit Memphis, Tennessee, die verhalen publiceerde in tijdschriften en werkt aan haar debuutroman.

Gehoord worden
Wat vindt ze van dit festival? "Het is heel belangrijk dat we in gesprek gaan met elkaar. Wij van daar met het publiek hier. Zo kun je van elkaar leren. De discussie over black­ness, die nu nogal actueel is, heeft zich geconcentreerd rond dat ene, veel te algemene woord: mensen denken dat de ervaring van een zwart persoon in Amsterdam dezelfde is als in Amerika of Lagos. Maar er zijn zoveel verschillende blacknesses, over de hele wereld."

"De manier waarop ik me als zwarte vrouw in de wereld beweeg is anders dan hoe een ander zwarte vrouw, waar ook ter wereld, dat doet. Daarom is het praten daarover, al dan niet naar aanleiding van literatuur, zo belangrijk. En daarom is dit ook zo'n belangrijk festival. Je wordt gehoord. Dus laten we ons vooral niet alleen op Amerika richten."

Jamey Hatley stond ooit in de rij bij een signeersessie van haar literaire heldin, Nobelprijswinnaar Toni Morrison.

"Om genoeg tijd te hebben om niets stoms te zeggen, haha. Haar werk is heel belangrijk voor mij. Ze heeft me geleerd hoe ik in de wereld moest navigeren en hoe ik een schrijver kan zijn."

"In de lezing over activist literature die ik hier morgen geef, gaat het over 'black women's friendships as activism'. Morrison had een speciale vriendschap met de schrijfster Toni Cade Bambara. Ze waren moeder in New York, hielpen elkaar met alles, zorgden voor elkaars kinderen."

Rolmodel
"Voor mij is ze een soort moeder, een voorbeeld van hoe je excellent en superieur schrijft. maar ook een rolmodel voor hoe te leven en vooruit te komen in een wereld. Als mens. Want we leven nog steeds in een land waar onze zwartheid reden is om ons niet als volwaardige medeburgers te zien."

Hatley is een van de oprichters van Center for Southern Literary Arts in Memphis. Een van de doelen is schrijvers die tot de minderheden worden gerekend, dezelfde toegang en kansen te geven als anderen om te worden opgemerkt en gewaardeerd. Mensen willen worden gehoord en wij willen zorgen dat zoveel mogelijk stemmen worden gehoord."

Read My World, van donderdag tot en met zaterdag, diverse locaties

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden