Stembusakkoord over homorechten

De kans is groot dat een verbod op discriminatie op basis van seksuele geaardheid in de Grondwet wordt opgenomen.

Nouschka van der Meijden
De aanwezige partijen -D66, GroenLinks, SP, 50 Plus, PvdD, PvdA, VVD, CDA en Artikel 1 - werden het over zeven punten eens. Beeld anp
De aanwezige partijen -D66, GroenLinks, SP, 50 Plus, PvdD, PvdA, VVD, CDA en Artikel 1 - werden het over zeven punten eens.Beeld anp

Dat is de uitkomst van het 'Regenboogstembusakkoord', dat vrijdagavond door negen politieke partijen werd gesloten.

Het debat werd vooruitgeholpen door het initiatief van GroenLinks, D66 en PvdA om artikel 1 van de Grondwet aan te passen zodat, naast bijvoorbeeld ras en geloof, ook discriminatie op basis van seksuele geaardheid expliciet zal worden verboden.

Aanvankelijk was de VVD tegen. De liberalen pleitten voor een Amerikaanse aanpak waarbij geen enkele minderheid expliciet wordt genoemd, maar elke vorm van discriminatie in algemene zin wordt afgewezen.

Vrijdagavond meldde Halbe Zijlstra dat de VVD, als het niet lukt de Grondwet op die manier aan te passen, voor de voorgestelde wijziging zal stemmen. Daarbij lijkt de nodige twee derde meerderheid voor een grondwetswijzing binnen.

Hiv-preventiepil
De aanwezige partijen - D66, GroenLinks, SP, 50 Plus, PvdD, PvdA, VVD, CDA en Artikel 1 - werden het over zeven punten eens. Na de verkiezingen zullen zij zich inzetten om geslachtsregistratie te beperken, discriminatie van transgenders en interseksuelen wettelijk te verbieden en het mogelijk te maken dat gezinnen uit meer dan twee wettelijke ouders kunnen bestaan. Alleen op de vraag of de hiv-preventiepil PrEP in Nederland moet worden vergoed, konden CDA en VVD geen volmondig ja zeggen.

Het is niet ongebruikelijk dat partijen voor de verkiezingen akkoorden met elkaar sluiten. Hoe effectief dit kan zijn, bewijst het Roze Stembusakkoord dat het COC in 2012 wist te bereiken. De vijf beloftes van toen zijn allemaal nagekomen: de weigerambtenaar werd afgeschaft, er kwamen meer rechten voor lesbisch ouderschap en homovoorlichting werd op scholen verplicht gesteld.

De voorstellen in de COC-debatten gaan vaak over onderwerpen die al langer spelen. Zo dateert het voorstel om de Grondwet aan te passen uit 2007. Ook over het meerouderschap heeft een commissie zich onlangs al positief uitgesproken.

Partijen waarvan weerstand kon worden verwacht, zoals SGP, ChristenUnie en Denk, waren niet op de uitnodiging van het COC ingegaan. Ook de PVV, die in de vluchtelingendiscussie meerdere malen de bescherming van homo's aanhaalde, liet verstek gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden