Stembureaus Indonesië open: charmante zakenman versus traditionele generaal

In Indonesië, het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld, zijn vanochtend de stembureaus opengegaan voor de presidentsverkiezingen. De twee kandidaten zijn in alle opzichten elkaars tegenpool: Joko Widodo, de 53-jarige gouverneur van Jakarta, is een charismatische selfmade zakenman. Zijn 63-jarige tegenstander Prabowo Subianto, een voormalige generaal, maakt deel uit van het traditionele establishment.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Bijna 188 miljoen Indonesiërs mogen hun stem uitbrengen op de nieuwe president voor de komende vijf jaar. Beide kandidaten krijgen onder meer de taak een oplossing te vinden voor de kwakkelende economie.

De belangrijkste thema's tijdens de campagne waren economie, corruptie en andere binnenlandse onderwerpen zoals infrastructuur, onderwijs en sociale zekerheid. De president wordt in één ronde verkozen. Het officiële resultaat van de verkiezing wordt op 21 of 22 juli meegedeeld. De nieuwe president wordt op 20 oktober ingezworen.

De zwevende kiezer bepaalt
Analisten denken dat het de zwevende kiezer zal zijn die zal bepalen of Joko Widodo of Prabowo Subianto de komende jaren het land zal leiden. De eerste resultaten worden vanochtend al verwacht.

Na een lange campagneperiode wordt rekening gehouden met een hoge kiezersopkomst. De politie en het leger zijn ingezet om de verkiezingen veilig te laten verlopen en geweld de kop in te drukken. 'Er is politieke opwinding. We zien hoe mensen vol vreugde hun stem komen uitbrengen', zei presidentskandidaat Widodo bij zijn stemlokaal in Jakarta. 'Vandaag wordt de toekomst van dit land voor de komende vijf jaar bepaald.'

Presidentskandidaat Joko Widodo brengt samen met zijn vrouw zijn stem uit. Beeld reuters
Presidentskandidaat Joko Widodo brengt samen met zijn vrouw zijn stem uit.Beeld reuters
Prabowo Subianto komt aan bij een stembureau Beeld getty
Prabowo Subianto komt aan bij een stembureauBeeld getty

Heavy metal versus luxe auto's
De verschillen in beleid en stijl van beide kandidaten zijn enorm. Widodo, vooral bekend onder zijn bijnaam Jokowi, is een kalme persoonlijkheid die graag sportschoenen en geruite shirts draagt, naar heavy metal luistert en nu en dan onaangekondigd sloppenwijken bezoekt. Hij wordt gezien als een man van het volk die democratische hervormingen wil doorvoeren. Het ontbreekt hem echter aan ervaring in de landelijke politiek. Een stem op Widodo is een breuk met het verleden. Hij is de eerste kandidaat zonder banden met de politiek uit het Soeharto-tijdperk.

Subianto staat bekend om zijn donderspeeches en zijn voorliefde voor luxe auto's. Eenmaal arriveerde hij op een campagnebijeenkomst op een duur raspaard. Hij weet zich verzekerd van de steun van de conservatieve islamitische partijen, maar buitenlandse investeerders vrezen een protectionistische koers en een mogelijke terugkeer naar het beleid onder Soeharto.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden