Stem van West: beplant geluidsmuren A10 met mossen

Een plan om de geluidsmuren rond de ring A10 te bedekken met planten, mossen en sedum wordt 9 mei door het algemeen bestuur van stadsdeel West besproken.

Het liefst ziet Muresan alle schermen rond de A10 bedekt met planten Beeld Floris Lok
Het liefst ziet Muresan alle schermen rond de A10 bedekt met plantenBeeld Floris Lok

Het idee voor de bekleding van de wanden langs de snelweg komt van Anca Muresan, een bewoner uit West. Zij heeft via het online platform Stem van West een balletje opgegooid.

Haar plan is via deze weg direct op de agenda van het algemeen bestuur van stadsdeel West terecht gekomen. Het stadsdeel hoopt met het nieuwe initiatief de buurt direct te betrekken bij de agendering van de bestuurscommissie. Reeds twee plannen zijn via het platform door het bestuur besproken en in behandeling genomen.

Schoner en mooier
Volgens Muresan zorgt de beplanting op de geluidsmuren voor een schoner, mooier en stiller Amsterdam-West. "Het is een stap naar een groenere toekomst." De planten, mossen en sedum nemen het vuil op, maken de lucht schoner en houden het geluid beter tegen, schrijft Muresan in haar plan. "Daarbij is de beplanting niet aantrekkelijk voor graffiti."

Het liefst zou ze de volledige ring rond Amsterdam bedekt zien met een groen, levend tapijt. "Maar om te beginnen lijkt het mij mooi om het stuk snelweg bij het Rembrandtpark en De Baarsjes te bekleden. Zo krijg je een groene overgang van het park naar de snelweg."

Vragen stellen
Met meer dan 500 stemmen is het idee van Muresan het populairst gebleken. De indiener mag haar plan op 9 mei uit de doeken doen tijdens de vergadering van het stadsdeel. De verschillende politieke partijen zullen daarna hun reactie geven over eventuele vervolgstappen.

Feit is wel dat niet de gemeente maar Rijkswaterstaat gaat over de snelwegen. Of Muresan met het aankloppen bij stadsdeel West veel teweeg kan brengen, is dus nog maar de vraag.

Lees ook: Proef in Amsterdam Zuid met fijnstof etende plant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden