Video

Stem tegen megafaculteit grote tegenslag voor universiteitsbesturen

Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam vergat draagvlak te zoeken voor de fusie van de UvA-bètafaculteit met de die van de Vrije Universiteit. Het besef dat de studenten dit niet pikten, kwam te laat om het tij nog te kunnen keren.

null Beeld anp
Beeld anp

Het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam vergat draagvlak te zoeken voor de fusie van de UvA-bètafaculteit met de die van de Vrije Universiteit. Het besef dat de studenten dit niet pikten, kwam te laat om het tij nog te kunnen keren.

Toezeggingen
De beslissing van de centrale studentenraad en de centrale ondernemingsraad van de UvA liet gisteren lang op zich wachten. Het college van bestuur deed op het allerlaatste moment nog allerlei toezeggingen om vooral de ondernemingsraad en wellicht nog een enkel lid van de studentenraad over de streep te trekken.

Aanvankelijk leken deze laatste toezeggingen een briljante zet van het college van bestuur. De voorzitter van de ondernemingsraad wijzigde zijn tegenstem in een voorstem. Maar uiteindelijk werd het fusieplan toch nipt afgestemd, vooral doordat veel medewerkers zich van stemming onthielden. Het is een grote tegenslag voor de universiteitsbesturen. Zij kunnen hun grootse plannen voor een Amsterdamse megafaculteit met internationale allure nu niet ten uitvoer brengen.

Anonieme protestgroep
Dat terwijl er in het voorjaar nog bijna geen vuiltje aan de lucht was. Toegegeven, het conceptplan dat er lag, was niet al te best uitgewerkt. En ja, de VU had zulke grote problemen met het borgen van de kwaliteit van het onderwijs dat de rector magnificus was opgestapt. Opeens was daar ook Animo, een anonieme protestgroep die via een website en posters medewerkers en studenten vroeg goed na te denken of zij een fusie wel zagen zitten. Maar aanvankelijk leek de impact van dit alles niet al te groot.

Dit veranderde toen Animo erin slaagde de facultaire studentenraad en de studieverenigingen van de bètafaculteit aan het denken te zetten. Het idee stak toen ook de kop op dat de fusie van de bètafaculteiten een voorbode zou zijn van een totale fusie van de Amsterdamse universiteiten.

Drama
Zo werden de fusieplannen steeds meer geassocieerd met andere grootschalige onderwijsfusies, zoals het drama van Amarantis en de halfslachtige fusie van de UvA met de Hogeschool van Amsterdam.
In de zomer kwam een nieuw plan op tafel, waarin nog altijd veel onduidelijk was, de financiën bijvoorbeeld. Het grootste probleem was evenwel dat de focus lag op het onderzoek, de meerwaarde voor het onderwijs werd niet aangetoond.

Studenten vreesden voor een chaotische transitie, grootschalig onderwijs en heen en weer fietsen tussen twee locaties. Ze voelden zich niet serieus genomen door decaan Kareljan Schoutens en het universiteitsbestuur, omdat hun kritiekpunten nauwelijks waren meegenomen en er nog altijd een tekort aan informatie was.
Als destijds een knieval was gedaan door het universiteitsbestuur, had het misschien nog goed kunnen komen. Maar het college liet de communicatie aan de decaan over, die niet wist hoe hij met de verontruste studenten moest omspringen. En dus werden de loopgraven betrokken. Studentenvakbond Asva leidde het protest met groot succes.

Nekslag voor het fusieplan was misschien wel de voorbarige aanstelling van een decaan voor de nieuwe bètafaculteit. De tegenstanders groeven zich in. Geen enkele toezegging kon hun mening de afgelopen maanden nog veranderen.
Hoe het nu verder gaat, is onduidelijk. De besturen van de VU en de UvA praten er 9 januari over.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden