Lezersbrief

'Stelling van Amsterdam kan een deel van de drukte opvangen'

Paroollezer Bert Bakker vraagt aandacht voor de Stelling van Amsterdam als oplossing voor de drukte in de binnenstad.

Forteiland IJmuiden, het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. 'De stelling laat mooi de oorsprong van Amsterdam zien, ons gevecht met en onze liefde voor het water.' Beeld anp
Forteiland IJmuiden, het grootste fort van de Stelling van Amsterdam. 'De stelling laat mooi de oorsprong van Amsterdam zien, ons gevecht met en onze liefde voor het water.'Beeld anp

Tijdens het laatste weekend van de herfstvakantie, op 22 en 23 oktober, werden in en rond het Fort benoorden Spaarndam allerlei culturele ­activiteiten georganiseerd. Kleinschalig en sympathiek. Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en daarmee al twintig jaar Werelderfgoed. Er was ruime belangstelling, jong en oud waren op de been.

Verhalenverteller Rik Vuur vertelde over het ontstaan van Amsterdam en de rol van het water in de verdediging van de stad. De avondmaaltijd bestond uit 'Rats, kuch en bonen.' De provincie Noord-Holland sponsorde.

Weinig belangstelling
Tegenwoordig gebeurt er steeds meer rond de stelling. Vorig weekend bijvoorbeeld veranderde het Fort­eiland Pampus in Fear Fort Pampus. De veerboten vertrokken vanuit Muiden, Amsterdam, IJburg en Almere Muiderzand.

De Stelling van Amsterdam werd in 1995 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Ze werd samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangelegd van 1880 tot 1920. Sinds de Stelling van Amsterdam werelderfgoed is, lijken buitenlanders er beter van op de hoogte te zijn dan de Amsterdammers zelf. De provincie heeft er belangstelling voor, Amsterdam nog te weinig.

Als de belangstelling voor de stelling meer wordt beloond, krijgt de binnenstad misschien meer lucht? De bezienswaardigheden worden verruimd. Met de racefiets en de e-bike wordt het bereik groter. De regio kan delen in de drukte, de buitenlandse gasten worden vaardiger op de fiets, als ze dan hun stuur niet rechthouden suizen ze een dijk af.

Avontuurlijke zoektochten
'Maak werk van de spreiding,' stond in Het Parool van zaterdag. De stelling is een mooie oefening om over het huidige toerisme na te denken. Naast onze musea, de grachtengordel, is er nog veel ander moois te bekijken en naast het bloembollentoerisme met autobussen, kunnen er avontuurlijke zoektochten worden uitgezet langs dit lint van 135 kilometer met forten, verdedigingswerken, kruitfabrieken, dammen en dijken. Keuze genoeg!

De stelling laat mooi de oorsprong van Amsterdam zien, ons gevecht met en onze liefde voor het water. Als duidelijk wordt verteld dat Amsterdam meer is dan 'een dagje aan de grachtengordel' zal de actieve toerist vanzelf volgen en misschien kunnen de inwoners van de stad dan weer een wandelingetje door de Damstraat maken.
Bert Bakker, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden