Stelende school-leider bestraft

AMSTERDAM - Oud-directeur Henk van K. van de Spaarndammerschool in Westerpark heeft vanochtend van de politierechter een werkstraf van honderd uur gekregen voor het verduisteren van ruim 20.000 euro op zijn school.Mocht hij de straf niet uitvoeren, dan moet hij vijftig dagen de cel in.

Van K. (49) nam in 2005 en 2006 verschillende malen geld uit de kleine kas van onder meer de Ouderraad om kleding en boeken voor zichzelf te kopen. ''Ik heb er een grote puinhoop van gemaakt. Ik wilde te royaal, te groot zijn naar andere mensen toe,'' verklaarde hij met een rood hoofd. ''Als directeur kan ik zaken goed regelen, maar mijn eigen financiën krijg ik niet op orde.''

Toen bleek dat hij de 'geleende' bedragen niet meer terug kon storten en de zaak uit de klauwen liep, maakte hij zich uit de voeten. Hij werd als vermist opgegeven. Van K. wilde zichzelf van het leven beroven, maar was daarvoor uiteindelijk 'te veel aan het leven gehecht'.

Ook wilde hij, verklaarde hij vanochtend, 'zijn verantwoordelijkheid nemen'. Hij meldde zichzelf bij de politie, zocht therapeutische hulp voor zijn probleem en ging naar de schuldhulpverlening.

''Het is kwalijk dat dit in het onderwijs gebeurt, vooral ook omdat u een voorbeeldfunctie voor uw leerlingen had. Dit zijn kwalijke dingen, maar we geloven dat u werkelijk spijt heeft en verwachten u hier niet meer terug te zien,'' aldus de politierechter, J. Lommen-Van Alphen.

Van K. heeft wegens zijn vele vrijwilligerswerk in onder meer zijn geboorteplaats Leerdam een koninklijke onderscheiding gekregen en werkt nu bij het ROC.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden