'Stel orde op zaken in PvdA Zuidoost'

De sfeer binnen de PvdA in Zuidoost is totaal verziekt. Achterdocht en persoonlijke verdachtmakingen bepalen de sfeer in een slecht functionerende afdeling die gebukt gaat onder verstoorde verhoudingen, gebrekkige communicatie en een voorliefde voor de complottheorie.

Marcel La Rose in juni tijdens een toespraak Beeld Klaas Fopma www.klaasfopma.nl
Marcel La Rose in juni tijdens een toespraakBeeld Klaas Fopma www.klaasfopma.nl

Deze onthutsende conclusie trekt Walter Etty in een gisteren verschenen verslag van een onderzoek dat hij in opdracht van de PvdA uitvoerde naar de problemen binnen de afdeling Zuidoost. Aanleiding voor het onderzoek was de motie van wantrouwen van de fractie tegen de eigen stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose.

Het rapport velt een hard oordeel over het optreden van de fractie en fractievoorzitter Narish Parsan tijdens de bestuurscrisis. Etty spreekt van 'slecht politiek handwerk, dat de PvdA in Zuidoost, in Amsterdam en in het land schade heeft toegebracht'. Etty neemt het de fractie kwalijk dat zij een conflict op de spits heeft gedreven in verkiezingstijd.

De fractie deed dat bovendien op eigen houtje, meldt het rapport. Voorafgaand aan het wegsturen van La Rose - een laatste stap in een lang bestaand structureel wantrouwen, constateert Etty - verzuimde de fractieleiding ruggespraak te houden met de leden, het partijbureau of de coalitiepartners in het stadsdeelbestuur.

Het advies van de kort voor de vergadering ingelichte afdelingsvoorzitter Jim van der Vennen om de motie van wantrouwen op zak te houden totdat de leden waren ingelicht, negeerde de fractie. Etty stelt vast dat ook bij een vertrouwensbreuk tussen fractie en bestuurders een koninklijke weg kan worden bewandeld.

Lees meer vandaag in Het Parool.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden