Nieuws

Stel ontkent vlucht uit quarantainehotel: ‘We kregen toestemming, maar werden behandeld als criminelen’

Het stel uit Spanje dat hun quarantainehotel zou zijn ontvlucht, heeft naar eigen zeggen niks verkeerds gedaan. Ze werden zondag op Schiphol aangehouden, omdat ze mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid vormden na een positieve test tijdens hun tussenstop uit Zuid-Afrika.

Caspar Naber
Het Rode Kruis bracht passagiers uit Zuid-Afrika die positief waren getest met busjes naar een hotel in de Haarlemmermeer, waar zij verplicht in quarantaine moesten. Beeld ANP
Het Rode Kruis bracht passagiers uit Zuid-Afrika die positief waren getest met busjes naar een hotel in de Haarlemmermeer, waar zij verplicht in quarantaine moesten.Beeld ANP

De twee komen uit Barcelona, maar zitten nu in een gesloten afdeling van een ziekenhuis in Haren bij Groningen. Ze zijn woedend. “We worden als criminelen behandeld, terwijl we steeds transparant zijn geweest én in het quarantainehotel bij Schiphol toestemming kregen om te vertrekken,” verklaarden Carolina Pimenta en Andrés Sanz eerder vandaag verontwaardigd vanuit hun kamer in een interview met de Catalaanse nieuwszender TV3.

De twee zeggen slachtoffer te zijn van verwarring over de coronamaatregelen voor passagiers van vluchten uit Zuid-Afrika. Zij moest na de positieve test in zelfisolatie, hij in quarantaine. In een door Carolina ondertekend document stond volgens hen dat de zelfisolatie vijf dagen zou duren, maar dat dit minder is voor mensen die de afgelopen zes maanden corona hebben gehad zoals Carolina (drie maanden terug). “Zij is volledig genezen en vertoont ook nu geen symptomen,” zegt haar partner verontwaardigd.

Naam door de luidspreker

In het quarantainehotel kreeg het stel naar eigen zeggen geen aanvullende informatie of controle. “Een aanvraag voor een tweede PCR-test werd geweigerd en bijna drie dagen lang keek niemand naar ons om.” Zondag was de maat vol voor de financieel manager en biomedisch onderzoeker aan de Universiteit van Barcelona. Ze kochten twee sneltests, testten twee keer negatief en vertrokken uit het hotel.

“Iemand van de GGD-desk én een politieagent zeiden na controle dat we mochten vertrekken,” vervolgen ze. “Op de luchthaven bespraken we onze situatie met de KLM, die ons twee plaatsen gaf op de vlucht van 18.00 uur naar Barcelona. We kwamen zonder problemen door alle controles en de check-in en namen plaats in het vliegtuig. Dat stond op het punt op te stijgen toen de motoren plotseling stopten en Carolina’s naam door de luidspreker klonk. Of ze naar voren wilde komen,” zegt Andrés terugblikkend.

Even later zag hij hoe zijn vriendin werd meegenomen door politiemensen. “Ik kreeg te horen dat ik wel, maar zij niet naar Barcelona mocht vliegen en ben natuurlijk met Carolina meegegaan.’’

Van Schiphol ging het naar de ziekenhuisafdeling in Haren, waar het stel inmiddels al 35 uur opgesloten zit. “Vanochtend is Carolina voor het eerst onderzocht door een arts, die zijn excuses aanbood voor de behandeling. Nu moeten we wachten op de uitslag en een verklaring.” Volgens de twee heeft de politie de aanklacht tegen hen inmiddels ingetrokken en boden ze excuses aan onder toeziend oog van de Spaanse consul.

Advies quarantaine is vrijwillig

Het is een uitzonderlijke en ingrijpende maatregel, maar volgens de gemeente Haarlemmermeer is het besluit tot de gedwongen quarantaine van het Spaanse stel niet lichtzinnig genomen.

Een arts infectieziekten van de GGD, een officier van justitie en juristen van de gemeente zijn erbij betrokken geweest. Het stel is opgenomen op de gesloten afdeling van het Tuberculosecentrum Beatrixoord in het Groningse Haren. Deze afdeling is sinds begin dit jaar speciaal aangewezen om mensen op te vangen die weigeren de adviezen van de GGD op te volgen. Het is de eerste keer dat er gebruik van wordt gemaakt.

Het paar verblijft in een sober ingerichte, eigen kamer met tv. De afdeling kunnen ze nu onmogelijk verlaten: de ruimtes zijn alleen toegankelijk met pasjes. Hier moeten ze wachten totdat duidelijk is welk virus ze precies bij zich dragen.

Het quarantaine-advies opvolgen is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Beveiligers moesten in de gaten houden dat met corona besmette reizigers uit Zuid-Afrika ook daadwerkelijk op hun hotelkamer verbleven. Maar verplicht was dat niet. Wie een ander onderkomen kon regelen om in zelfisolatie te gaan, mocht ook daarnaartoe. Maar dan moest er wel eigen vervoer beschikbaar zijn, dus geen taxi. Ook was logeren bij anderen niet toegestaan.

Gisteren was nog niet duidelijk of de echtgenote besmet is met de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Ook toetst een rechter nog of de gedwongen opname rechtmatig is geweest.

Excuses geëist door groep passagiers

Een groep passagiers die vrijdag op Schiphol landde vanuit Zuid-Afrika en daar in isolatie werd geplaatst, wil dat de luchthaven, KLM en de GGD Kennemerland excuses aanbieden en bovenal ‘een goed antwoord geven op de vraag waarom ze zo slecht georganiseerd zijn’.

Dat bevestigt Oscar van Overdam, die namens twaalf reizigers alle drie de instanties een brief schreef, na berichtgeving van NH Nieuws.

Volgens Van Overdam ontbrak het vrijdag aan communicatie en organisatie op de luchthaven en waren de omstandigheden onhygiënisch. Volgens hem leek het alsof er ‘na twee jaar in deze pandemie’ geen plan was op de luchthaven. “Het was een organisatie van likmevestje.” Hij noemt de situatie op Schiphol een ‘megaspreading event’, waar de reizigers bovendien ‘mensonterend’ zijn behandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden