Column

Stel je eens voor. Wilders was door mocro's vermoord

Theodor HolmanBeeld Wolff

Stel je eens voor. Wilders was door mocro's vermoord. En er viel een verband te leggen naar een beveiliger die alles over Wilders' verblijfplaatsen doorverteld had. Dan kregen de complotdenkers de smakelijkste maaltijd ooit voorgezet.

Spreek dan maar eens tegen dat de minister verantwoordelijk was voor de moord. (Goed, die treedt dan af, maar wat heb je daaraan.) Zeg dan maar eens dat zo'n moord niet door de veiligheidsdiensten was voorbereid.

Probeer dan maar eens duidelijk te maken dat de linkse partijen hier part noch deel aan hadden. Hou dan maar eens vol dat we een echte democratie zijn.

Korpschef Akerboom van de Nationale Politie liet woensdag weten dat er geen aanwijzingen zijn dat Wilders of anderen in gevaar zijn geweest. Dit klopt niet.

Wilders was al in gevaar, vandaar dat hij beveiligd moet worden, en als er een lekkende beveiliger was, dan was Wilders dubbel in gevaar - ook al is er niets gebeurd.

Niet alleen dreigde er gevaar voor Wilders, ook voor onze democratie en de samenleving in zijn algemeen.

Wilders kan zijn democratische taak al niet voor de volle honderd procent uitvoeren - hij wordt altijd in de gaten gehouden door mensen van de geheime dienst en hij kan dus niet gaan en staan waar hij wil.

Wanneer hij dan nog niet goed beveiligd kan worden, kan hij zich nog minder democratisch bewegen.

Al beweert men van niet, wie garandeert mij dat die beveiligers van Wilders niet alles over Wilders doorvertellen aan de minister die hun hoogste baas is? En als hij dan ook nog niet goed beveiligd wordt...

De samenleving loopt een groot gevaar omdat, als Wilders vermoord zou zijn geworden, zondebokken de zondebokken zouden zijn. Er doet zich een vreemd dilemma voor: moet je iemand als Wilders, die zich zo verzet tegen de invloed van de islam, laten beveiligen door islamitische beveiligers?

Indien ja, dan neem je een risico, indien nee, dan zou dat uitgelegd kunnen worden als discriminerend overheidsbeleid, en dat wil de overheid niet.

Maar toch zou je je in dit geval kunnen afvragen of de overheid niet toch moet discrimineren om de democratie zoveel mogelijk doorgang te laten vinden - en niet alleen om de veiligheid van Wilders.

We zijn aan een ramp ontsnapt, hoewel... Stel dat we gestuit zijn op een complot...

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden