Lezersbrief

‘Stel drugsgebruik Amsterdamse ambtenaren strafbaar’

Volgens Paroollezer A.H. Jacobs is drugsgebruik door ambtenaren onverenigbaar met de investeringen die de gemeente doet in het project Top 600. 

Beeld ANP

Amsterdam heeft al enkele jaren het project Top 600. Een prima initiatief omdat je moet blijven investeren in jongeren (en ouderen) die op het criminele pad zijn geraakt. Het is ­helaas lastig om de criminelen weer op het goede pad te krijgen zodat ze weer volop functioneren in onze maatschappij, in plaats van te eindigen op straat met een paar kogels in hun lijf of in de gevangenis. Helaas lijkt Amsterdam te wennen aan de ­liquidaties. Nog een paar jaar en dan zijn de liquidaties net zo ‘normaal’ als het drugsgebruik. Het doet mij denken aan de Zeedijk, ongeveer ­dertig jaar geleden.

De gemeente investeert bakken met geld in het project Top 600, ambtenaren van de gemeente en ­andere instellingen steken ontzettend veel energie en tijd in het project. Heel lovenswaardig! Maar is het niet raar dat collega’s, ambtenaren, ­misschien wel raadsleden, het ­project wéér bewust ondermijnen door drugs te kopen? Dat is op zijn zachtst gezegd heel vreemd. Het maakt het project en de betreffende ambtenaar/raadslid volstrekt ongeloofwaardig.

Lippenstift

Ambtenaren dienen te beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag. Die is nodig om aangesteld te worden. Overtreden ze de wet, waardoor ze een strafblad krijgen, dan volgt bijna altijd ontslag. Zelfs als ze ‘alleen’ een lippenstift hebben gestolen.

Is het dan ook niet logisch dat medewerkers van de gemeente Amsterdam worden ontslagen als ze drugs kopen of gebruiken, zoals dat ook bij de politie is?

Als het gebruik van drugs verboden wordt voor alle ambtenaren en militairen in Nederland, mensen die werkzaam zijn in de gezondheids­zorg en het onderwijs, en semi-overheidsdiensten, dan breng je de drugshandel en het drugsgebruik een zware klap toe. Maar nog belangrijker, dan stopt het normaliseren van drugsgebruik eveneens.

Belasting betalen

Ik verzoek de gemeente Amsterdam om zo’n verbod in te stellen. Wil de gemeente Amsterdam dat niet, dan zit er niets anders op dan te stoppen met de Top 600. De gemeente kan dan niet meer van de Amsterdammers verwachten dat ze belasting ­betalen voor dit project.

Zeer benieuwd ben ik naar de opinie van het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam over mijn visie, maar nog meer naar het standpunt van het stadsbestuur.

A.H. Jacobs, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden